Voorlopig valt de regering dan toch niet. Dit ondanks dat er een wisselmeerderheid zonder N-VA zich uitsprak voor het VN-Migratiepact en premier Charles Michel (MR) resoluut naar Marrakesh trekt om er het pact te tekenen. Dat kan dan enkel in naam van het parlement, benadrukte Kamerfractievoorzitter Peter De Roover (N-VA) gisteren nog. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt dat echter een zwaktebod. “Als N-VA nog geloofwaardig wil blijven, trekt ze beter de stekker uit de regering”, aldus Van Grieken op Radio 1.

Maandag trekt Michel naar Marrakesh. Een “vakantie” noemde N-VA dat bij monde van De Roover, want de premier geniet niet de volle steun van de regering. Wel kreeg hij een wisselmeerderheid in de commissie Buitenlandse Betrekkingen en wellicht vandaag ook in de geplande plenaire vergadering van de Kamer.

Vlaams Belang bikkelhard voor impliciete Marrakesh-ondertekening N-VA

Dat compromis is echter een zwaktebod volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De beloftes van N-VA stellen voor mij niet veel meer voor. De regering zou vallen als de premier naar Marrakesh ging. Wel, de premier gaat naar Marrakesh. De regering zou vallen als er iets met een wisselmeerderheid werd goedgekeurd in het parlement. Wel, het is goedgekeurd in het parlement met een wisselmeerderheid”, zo beschuldigt Van Grieken scherp op Radio 1. “Als N-VA nog geloofwaardig wil blijven, trekt ze beter de stekker uit de regering.”

De voorlopige tolerantie van N-VA, die toelaat dat de premier in naam van het parlement naar Marrakesh trekt, kan ook niet elke jurist overtuigen. Zo stelt prof. Grondwettelijk Recht Stefan Sottiaux (KUL) dat enkel de regering en niet het parlement zich over het pact kan uitspreken.

ADVERTENTIE