Deze week is het opnieuw erop of eronder voor het minderheidskabinet oranje-blauw. Terwijl de sp.a dreigt met een motie van wantrouwen, stapt de N-VA met een indrukwekkende eisenbundel naar premier Charles Michel (MR). Zo eist de partij volgens De Tijd dat men de grondwet voor herziening vatbaar gaat verklaren.

De N-VA van voorzitter Bart De Wever zit in een zetel: enerzijds hebben ze hun handen vrij in de oppositie, anderzijds hebben de regeringspartijen de Vlaams-nationalisten nog nodig voor onder meer de begroting. “Als [Charles Michel] steun van de N-VA onderhandelt, dan zal hij onze marionet zijn. Maar als hij steun van de PS onderhandelt, dan zal hij de marionet van de PS zijn”, beschreef oud-vicepremier Jan Jambon (N-VA) dit weekend de situatie.

Daar staat volgens De Tijd wel tegenover dat de Franstalige liberalen, althans in de peilingen, ferme klappen krijgen. Zo zakt de partij bijvoorbeeld in Wallonië onder de twintig procent. Gelet op de marionet-communicatie en de eis om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren, is het nog maar de vraag of de eisenbundel van N-VA politiek haalbaar is. Tevens deed ook Michel volgens BELGA al zijn openingszet in de aanloop naar de onderhandelingen. Zo verklaarde de premier dat hij zich “niet laat intimideren door de chantage van N-VA in verband met de stemming van de begroting”.

“Geen degressiviteit met een hoog ACW-gehalte”

De Vlaams-nationalisten trekken volgens De Tijd met vier eisen naar de premier. Eén daarvan is het voor herziening vatbaar verklaren van de grondwet. Zonder een dergelijke verklaring is het immers, na de verkiezingen, niet mogelijk om de grondwet te veranderen en bijgevolg het confederalisme door te voeren. “De herziening van de grondwet moet urbi et orbi worden gerealiseerd, zoals afgesproken in de geheime Atoma-schriftjes”, citeert De Tijd een N-VA-bron.

De andere eisen betreffen de eerder in de regering gemaakte akkoorden. Zo eist de N-VA dat men niet aan de begroting raakt. Moet men bijsturen, dan zijn nieuwe belastingen voor de Vlaams-nationalisten taboe.

Ook met betrekking tot de Arbeidsdeal hameren de Vlaams-nationalisten op een integrale uitvoering van het akkoord. CD&V-vicepremier Kris Peeters moet zo bijvoorbeeld effectief werken aan de versnelde degressiviteit (hoe langer werkloos, hoe lager de uitkering) van de werkloosheidsuitkeringen. “We willen dus geen degressiviteit met een hoog ACW-gehalte”, klinkt het volgens De Tijd. De partij zou volgens de zakenkrant ook nog terugkomen op het VN-migratiepact. Zo zou men pleiten voor een onthouding bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.