De Rwandees die veroordeeld werd voor de moord op tien Belgische para’s in Rwanda mag (voorlopig) ons land niet worden uitgezet. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens legde ‘voorlopige maatregelen op’. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert verbolgen op Twitter. 

In 2007 werd de Rwandees Bernard Ntuyahaga door het hof van assisen veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op tien Belgische para’s in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Hij kwam vervroegd vrij en vroeg uitgerekend in ons land asiel aan. “Je moet maar durven”, stelt staatssecretaris Francken. Sindsdien zit Bernard Ntuyahaga in een gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel.

De asielaanvraag van de Rwandese man werd afgewezen door het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen, maar de man liet het daar niet bij en ging in beroep. Hij beweert vervolging te riskeren in Rwanda. Bijgevolg zou een repatriëring naar dat land een schending van artikel 3 van het Mensenrechtenverdrag zijn.

Begin vorige maand werd zijn beroep door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen verworpen. Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen kon Ntuyahaga niet aantonen dat hij inderdaad vervolging riskeert. De Raad gaf dus groen licht om de man uit te wijzen, maar vervolgens trok hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Europees Hof legde ‘voorlopige maatregelen’ op, wat inhoudt dat de man (voorlopig) toch niet ons land kan worden uitgezet. Hoe het dossier uiteindelijk zal aflopen, is hoogst onzeker.