Bernard Ntuyahaga, de Rwandees die tien Belgische para’s vermoordde, is ons land uitgezet. Dat meldt Belga. De man had asiel aangevraagd in ons land en mocht niet meteen uitgewezen worden omdat hij beweerde gefolterd te zullen worden in Rwanda. Nu mocht hij toch gerepatrieerd worden.

In 2007 werd de Rwandees Bernard Ntuyahaga door het hof van assisen veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op tien Belgische para’s in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Hij kwam vervroegd vrij en vroeg uitgerekend in ons land asiel aan. “Je moet maar durven”, stelt toenmalig staatssecretaris Francken. Daarna verbleef Bernard Ntuyahaga in een gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel.

Moordenaar Belgische para’s mag ons land niet worden uitgezet

De asielaanvraag van de Rwandese man werd afgewezen door het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen, maar de man liet het daar niet bij en ging in beroep. Hij beweert vervolging te riskeren in Rwanda. Bijgevolg zou een repatriëring naar dat land een schending van artikel 3 van het Mensenrechtenverdrag zijn.

Uitgezet

Nadat zijn beroep verworpen werd, trok hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Maar ook het Europees Hof verzet zich nu niet langer tegen de uitwijzing van Ntuyahaga, waardoor alle de juridische mogelijkheden van de man uitgeput waren. Zijn familieleden probeerden een uitwijzing nog te voorkomen door naar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) te trekken, maar dat mislukte.

“Het Hof van Justitie in Straatsburg verzet zich niet langer tegen de verwijdering van Bernard Ntuyahaga naar Rwanda sinds de Rwandese overheid schriftelijke garanties heeft gegeven dat betrokkene geen onmenselijke of vernederende behandeling zal ondergaan bij zijn terugkeer naar zijn land”, klinkt het bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). “Zijn aanwezigheid in België wordt niet langer gerechtvaardigd.”

Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt dat de Rwandees vrijdagochtend gerepatrieerd werd naar Rwanda.