De wagen van de zus van vermoorde drugscrimineel Samir E.B. is afgelopen nacht opgeblazen. Dit in Deurne-Noord, in de De Gilmanstraat. De politie bevestigt aan Het Laatste Nieuws dat er een ontploffing is geweest vannacht. Ontmijningsdienst DOVO is afgezakt naar de misdrijfscène om de springstof te onderzoeken. Sinds maanden en jaren is er een oorlog aan de gang binnen de cocaïne-onderwereld van Antwerpen. Marokkaanse bendes, ook wel de ‘mocromaffia’ genoemd, vallen elkaar met allerlei middelen aan. Explosieven worden daarbij niet geschuwd.

De explosie, die afgelopen nacht de wagen van E.B.’s zus vernielde, beschadigde tevens enkele huizen in de buurt. Samir E. B. werd eind 2017 doodgeschoten in Rotterdam. De Nederlandse politie looft een beloning uit van 20.000 EUR voor wie de autoriteiten kan helpen in hun zoektocht naar de moordenaars en/of opdrachtgevers. Bij de bekendmaking van de beloning is tevens een robotfoto van een verdachte vervat.

E.B. kreeg in 2015 een straf van drie jaar cel voor cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. Vooraleer hij de straf kon uitzitten, dook hij echter onder in Rotterdam met behulp van de schuilnaam schuilnaam ‘Ibrahim Amouissa’. Toch kon de ‘mocromafia’ hem vinden, zo lijkt het. Hij werd op 29 december 2017 doodgeschoten, waarschijnlijk door “Antilliaanse man met ‘dreads’ en gouden tanden”; een huurmoordenaar.

Mocromaffia terroriseert Antwerpen, cocaïnehoofdstad van Europa

De gewelddadige drugsoorlog teistert Antwerpen nu al maanden en jaren. Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene drugshandel.

Eerder bleek tevens dat de Mocromaffia hecht verweven is met verschillende islamitische gebedshuizen. Maar het milieu heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar men leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen. Afgelopen zomer werden zelfs meermaals handgranaten gegooid naar gebouwen.