Historische dag vandaag. In het Marokkaanse Marrakesh werd zopas het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, ook wel het VN-migratiepact van Marrakesh, formeel goedgekeurd. Dat meldt Belga. Ook premier Charles Michel (MR) is dus aanwezig in Marrakesh om het intussen berichte pact te steunen, hij zal er vandaag zelfs een toespraak houden. 

Het Global Compact for Migration, ook wel het VN-migratiepact van Marrakesh genoemd, domineert intussen al enkele weken de binnenlandse en buitenlandse actualiteit. Het document omvat afspraken over de omgang met migranten, maar is volgens critici bijzonder eenzijdig en zou migratie louter als iets positiefs zien. In heel wat Europese landen zorgde het pact dan ook voor veel controverse, in ons land zelfs voor de val van de regering.

Formeel goedgekeurd

In de Marokkaanse stad Marrakesh komen regeringsleiders en ministers vandaag en morgen samen om er hun engagement voor het pact te bevestigen. Vanmorgen werd het pact er formeel goedgekeurd. Premier Michel, aanwezig voor ons land, stemde daar dus mee in. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres toonde zich bijzonder tevreden. “Dit moment is het geïnspireerde resultaat van inspanningen”, aldus Guterres.

Guterres benadrukte in zijn toespraak dat er over het pact “talrijke leugens” verspreid worden. “We mogen niet bezwijken aan de schrik of aan foute verhalen over migratie”, zei hij. Later vandaag staan nog enkele toespraken op het programma, waaronder één van Duits bondskanselier Angela Merkel en ook van onze premier Charles Michel.

[LIVE] Premier Michel speecht op VN-bijeenkomst in Marrakech

Het VN-migratiepact is aangenomen in Marrakech. Daar zijn afgevaardigden van ongeveer 150 landen samengekomen. Onze premier Michel spreekt zo meteen de aanwezigen toe, volg zijn speech hier live.

Publiée par VTM NIEUWS sur Lundi 10 décembre 2018