De regering-Michel verkeert als gevolg van het VN-migratiepact in zwaar weer. De reden? Noch de N-VA, noch de andere partijen willen toegeven op dit symbooldossier. Zonet verklaarde premier Charles Michel (MR) op een persconferentie om zonder de goedkeuring van de N-VA naar Marrakech af te reizen. Michel zal in dit geval een beroep doen op oppositiepartijen Groen, Ecolo, sp.a en PS om zodoende een wisselmeerderheid tot stand te kunnen brengen. Een dergelijk scenario wees N-VA-fractieleider Peter De Roover vorige week nog van de hand. “Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, citeerde BELGA eerder de N-VA-fractieleider.

Gisterenavond zag alles er voor Michel en co nog hoopvol uit. ‘We werken aan een oplossing’ klonk het toen bij de vicepremiers. In de loop van dinsdag veranderde dit evenwel en maakten de Vlaams-nationalisten op sociale media – aan de hand van zeer scherpe afbeeldingen – hun problemen met het pact duidelijk. De scherpe taal en vooral afbeeldingen veroorzaakten evenwel harde kritiek bij de andere regeringspartijen. “Ik heb er maar één woord voor: onfatsoenlijk’, verklaarde CD&V-vicepremier Kris Peeters tegenover de camera’s van VRT NWS.

Michel is eenzelfde mening toegedaan. “We hebben kennis genomen van een campagne van 1 politieke partij inzake migratie. In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalige en onwaardige campagne. Daarop heb ik de beslissing genomen om het kernkabinet uit te stellen”, verklaarde Michel zondet. Bij de N-VA zitten ze ondertussen verveeld met de harde campagne. “Er zijn beelden gekozen die niet goed matchen met de inhoud. We erkennen dat er een fout gemaakt is”, moest N-VA-voorzitter Bart De Wever toegeven in ‘De wereld vandaag’. Even later maakte Vlaams Belang de malaise voor de N-VA nog wat groter door exact dezelfde campagne te lanceren.

Calvo: “Deze regering mag vallen”

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is tevreden dat Michel niet naar de koning maar naar het parlement trekt. België moet volgens hem “met een duidelijke boodschap naar Marrakech trekken”. “Daar moet het parlement dus morgenochtend om 10u voor zorgen. Dan ligt onze resolutie voor om het VN-migratiepact te steunen”, klinkt het in een mededeling op Facebook. “Hopelijk kan een parlementaire stemming over dat pact het begin zijn van een nieuw tijdperk, waar België niet langer twijfelt maar net het voortouw neemt”.

Volgens Calvo mag deze regering vallen. “Onze traditie van samenwerken en de mensenrechten als leidraad mag dat niet. Die moeten we koesteren en uitbouwen. Zeker in deze tijd”, aldus Calvo.

Kitir: “Wij steunen het migratiepact”

Ook de sp.a. wil premier Michel een wisselmeerderheid aanbieden. “Wij steunen het migratiepact van begin af aan en als de premier nu steun zoekt buiten de meerderheid, dan gaan wij dat ook doen”, reageert sp.a-Kamerfractieleider Meryame Kitir tegenover Het Laatste Nieuws. Tevens laakt de socialiste het “ongezien politiek schouwspel” van vandaag. “Dat was politiek theater op de kap van de mensen, en een bestuurspartij onwaardig”, klinkt het.