De hertogin van Sussex, Meghan Markle, steunt een gemeenschappelijke keuken die gevestigd is in een bedenkelijk islamitisch centrum. Dat bericht The Telegraph. Het Al Manaar Muslim Centre te Londen wordt in verband gebracht met 19 terreurverdachten waarvan enkele van de beruchtste jihadi’s van Groot-Brittanië. De imam staat bekend om zijn oerconservatieve uitspraken.

Markle werkte mee aan een kookboek gemaakt door de overlevenden van de brand in de Grenfell Tower in Londen. In 2017 kwamen daarbij 71 mensen om het leven. Het boek bevat  zo’n vijftigtal recepten van vrouwen uit de gemeenschap die getroffen werden door de brand. Voor de hertogin was het haar eerste soloproject sinds haar huwelijk met prins Harry in mei. De opbrengst van de verkoop gaat naar Hubb Community Kitchen, een gemeenschappelijke keuken gevestigd in het Al Manaar Muslim Centre in Londen.

Alleen blijkt dat centrum in feite berucht te zijn voor zijn banden met moslimextremisten. De moskee zou bezocht zijn door drie van de vier ‘Beatles’, een terroristische cel van Islamitische Staat. Zij waren belast met de taak om gevangenen in Syrié en Irak te martelen en vermoorden. Daarnaast zouden Emwazi (Jihadi John), Choukri, Ellekhlifi, Alexanda Kotey en Aine Davis banden hebben met Al Manaar, allen gewelddadige jihadisten.

Gezellige imam

Maar daar houdt het niet op. De imam van de moskee, Samer Darwish, kan zelf bezwaarlijk een baken van verlichting genoemd worden. Zo verklaarde hij in zijn wekelijkse show op Islam Channel dat vrouwen niet mogen bidden als ze hun maandstonden hebben, dat meisjes die naar muziek luisteren het gevaar lopen om strippers te worden en dat vrouwen niet mogen huilen wanneer ze een graf bezoeken.

Dansen en muziek luisteren is voor hem ‘haram’ (zondig), tenzij als beloning voor het studeren van de Koran. Polygamie is dan weer wel in orde. “In de islam is het toegestaan om met meer dan één vrouw te trouwen.” Hij is ook van mening dat je je gescheiden vrouw terug kan krijgen “door met haar geslachtsgemeenschap te hebben”.

Geconfronteerd met zijn uitspraken zei Darwish dat men hem verkeerd had begrepen en verklaarde hij één en ander op Facebook. Een woordvoerder van de moskee verklaarde in de context van de commotie omtrent de steun van de hertogin van Sussex dat het islamitisch centrum “‘on the record’ extremisme en terrorisme had verworpen en veroordeeld”.

“Slecht geïnformeerd”

De vrouw van prins Harry en voormalige ster in de populaire serie Suits was zich wellicht van geen kwaad bewust maar had volgens sommigen beter moeten weten. De conservatieve denktank The Henry Jackson Society van Douglas Murray, die de zaak onderzocht en aan het licht bracht, noemde haar “slecht geïnformeerd”. “Dit zijn niet één of twee geïsoleerde gevallen, maar 19 verschillende individuen.”

Kensington Palace liet weten dat “de fondsen die vergaard zijn via het kookboek Hubb Community Kitchen ondersteunen, een onafhankelijk project dat de ruimte huurt van Al Manaar. Het project emancipeert de vrouwen en helpt om hoop en vreugde aan de gemeenschap te schenken die door een ongelofelijk tragedie is gegaan.”

Afgelopen februari kwam eveneens aan het licht dat het 37-jarige lid van de koninklijke familie in het geheim bezoekjes bracht aan de moskee in Westbourne Grove. Ook Prins William en Harry, Theresa May en Jeremy Corbyn bezochten die moskee de voorbije maanden. Overigens stond volgens de Telegraph de imam van Al Manaar Muslim Centre al op de foto met May, Corbyn en met de Londense burgemeester Sadiq Khan, die zelf moslim is.