In Brussel is de meerderheid van de slagerijen officieel halal. Dat meldt Le Soir. Van de 256 slagerijen die onze hoofdstad telt, hebben er 141 (55%) officieel het halal-label. Halal wint de laatste jaren enorm aan populariteit in West-Europa gezien de sterk stijgende moslimbevolking in onze regio.

Wat voeding betreft, mag halal eten niet afkomstig zijn van of in contact zijn geweest met varkens. Daarnaast moeten dieren volgens de correcte islamitische rituelen geslacht worden en moet de gehele productie volgens islamitische voorschriften gebeuren. Het kadert in de fiqh (plichtenleer) van de sharia of islamitische wetgeving. Voeding kan dus halal zijn, maar ook bijvoorbeeld cosmetica of beleggingsfondsen.

Meerderheid halal in Brussel

De halalmarkt zit al enkele jaren fors in de lift, in heel West-Europa maar ook in ons land. De reden daarvoor is voor de hand liggend. Gezien de demografische verschuivingen – in steden als Antwerpen, Gent of Brussel is de meerderheid van de kinderen van buitenlandse origine – is de markt voor halal de laatste jaren sterk gegroeid. In Brussel telt men intussen meer halalslagerijen dan slagerijen die geen halal verkopen.

Het Brussels gewest telt op dit moment 256 slagerijen en delicatessenzaken. Meer dan de helft van deze slagerijen (141, wat overeenkomt met 55%) verkoopt geen varkensvlees en enkel vlees dat halal bereid is.

Bloeiende markt

In ons land zijn tal van grote bedrijven die halal-goederen of halal-diensten aanbieden. De moslimbevolking groeit snel in onze regio en steeds meer bedrijven maken gebruik van deze nieuwe markt. Op dit moment is de halal-voedingsindustrie al enkele honderden miljarden euro’s waard, de komende jaren wordt nog veel groei verwacht gezien de demografische veranderingen. Zo heeft Fortis bijvoorbeeld halal-beleggingsfondsen (zonder rente) en ook het bekende Belgische frietbedrijf Lutosa is volledig halal.

Nestlé, het grootste voedingsbedrijf ter wereld, stelde in het verleden al dat ze de absolute nummer 1 willen zijn wat betreft halal-voeding. “Al meer dan 100 van onze fabrieken hebben een halal-certificaat”, aldus een woordvoerder aan Het Laatste Nieuws. Maar ook M&M’s bijvoorbeeld worden intussen volledig halal geproduceerd.

ADVERTENTIE