De Britse premier Theresa May heeft gisteren een vertrouwensstemming binnen de Conservatieve Partij overleefd. Toch lijkt de nakende impasse rond de ‘Brexit’ allesbehalve afgewend.

200 Conservatieven stemden gisteren voor Theresa May, 117 stemden tegen. Het is duidelijk dat het verzet er niet enkel kwam van ‘Brexit-hardliners’, ook veel pragmatische partijleden stemden tegen May. Het was verre van de krachtige bevestiging van haar mandaat waar May op hoopte. Het is maar de vraag of ze nog een meerderheid in het Parlement heeft.

Problemen nog niet van de baan

“Een aanzienlijk aantal collega’s heeft tegen mij gestemd en ik heb naar hen geluisterd. We moeten nu verdergaan met de taak om Brexit voor het Britse volk te leveren”, aldus May. Vandaag gaat May naar Brussel om te onderhandelen met andere EU-leiders. Zij laten echter weten dat ze niet van plan zijn om de overeenkomst te wijzigen.

Daarna moet May de overeenkomst nog door het Britse Parlement krijgen. Die stemming zou normaal gezien dinsdag plaats hebben gevonden, maar May liet deze uitstellen omdat ze inzag dat ze niet genoeg steun zou vinden in het Lagerhuis.