Donderdag 3 januari gaat er op initiatief van onder meer Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove een ‘Mars voor democratie’ door in Ninove. De organisatoren willen betogen tegen de “nieuwe coalitie van verliezers”. Van Open Vld-burgemeester Tania De Jonge mag de mars in ieder geval doorgaan. “Ik ben een liberaal en ben dus een grote voorstander van vrije meningsuiting”, stelt ze tegenover Het Nieuwsblad.

Ninove leek – omdat noch De Jonge, noch Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer (Foza Ninove), een coalitie kon vormen – op onbestuurbaarheid af te koersen. N-VA-lijsttrekker Joost Arents stak daar echter een stokje voor. Zo maakte hij bekend dat hij de coalitie van Open Vld en Samen zal steunen. Het gevolg? De populaire Guy D’haeseleer neemt ook de volgende zes jaar plaats in de oppositiebanken.

Met een ‘Mars voor democratie’ hekelen de organisatoren de aanstelling van “de nieuwe coalitie van verliezers”. “Als de kiezers van Vlaams Belang en N-VA een duidelijk signaal geven dat ze een ander beleid willen, dan mogen die niet zomaar aan de kant geschoven worden. Daarom moeten we op straat komen”, reageert Van Langenhove tegenover Het Nieuwsblad. Ook het Forza Ninove van D’haeseleer en het rechts-nationalistische Voorpost sluiten zich aan bij de mars.

De Jonge: “Niets aan het toeval overlaten”

Hoewel De Jonge naar eigen zeggen nog geen aanvraag voor de betoging ontving, zal ze die naar eigen zeggen toestaan. “Ik ben een liberaal en ben dus een grote voorstander van vrije meningsuiting”, klinkt het. Wel zal de politie volgens haar “niets aan het toeval [overlaten]”. Van Langenhoven zelf vertelde aan Het Nieuwsblad dat hij al wel een aanvraag had ingediend maar nog geen antwoord van de burgemeester had gekregen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de mars goed gaat verlopen. We zetten veel stewards en vrijwilligers in die alles in goede banen gaan leiden”, stelt hij tegenover de krant.

Concreet gaat de mars door op 3 januari. “We verzamelen om 18:30 aan het station van Ninove. Om 19:00 trekken we gezamelijk naar het stadhuis waar de gemeenteraad doorgaat. Daar worden toespraken gegeven, waarna we de betoging verderzetten door het centrum, om opnieuw te eindigen aan het station. Onze stewards zullen in samenwerking met de politie zorgen voor een vlot en ordentelijk verloop”, schrijven de organisatoren op Facebook. Daarnaast beklemtonen de initiatiefnemers dat ze “een respectvol en geweldloos protest” willen.