De Raad van State heeft positief geoordeeld over de manifestatie tegen het Marrakeshpact aanstaande zondag en tegen het verbod dat stad Brussel en het Brussels Gewest eerder communiceerden, zo laten de organisatoren weten aan de redactie van SCEPTR.

Vorige week kondigden verschillende rechtse en nationalistische organisaties aan om een betoging tegen het VN-Migratiepact te organiseren. Maar woensdag lieten Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat de Mars tegen Marrakesh niet mocht doorgaan. Na enkele dagen beraad verhulde men de politieke motivatie van het verbod nauwelijks: “[We] laten [niet toe] dat een bruine mars in Brussel doorgaat”

Raad van State

Meteen lieten de organisatoren weten het daar niet bij te laten, nu voegen ze ook daad bij woord. Enkele uren geleden werd het schriftelijk besluit gepubliceerd dat de mars verbiedt, waarna de organisatoren meteen beslisten naar de Raad van State te trekken. Ze startten een spoedprocedure op, waardoor de Raad van State voor de betoging van zondag een beslissing moest nemen.

De Raad van State heeft nu positief geoordeeld over de manifestatie en dus mag de Mars tegen Marrakesh aanstaande zondag gewoon doorgaan. Het verbod dat stad Brussel en het Brussels Gewest eerder communiceerden is dus vernietigd.

“Goed dat de rechtsstaat nog kan werken, zelfs in België. De beslissing die werd genomen door de Raad van State deze vrijdagavond bevestigt ons aanvankelijk oordeel dat het verbod op onze manifestatie ideologisch was geïnspireerd”, zo vertelt Bart Claes (VBJ), een van de medeorganisatoren van de manifestatie, aan SCEPTR. “Het volk kan nu zondag haar stem laten horen. We laten ons niet de mond snoeren. Het Marrakesh-pact wordt niet geslikt door de bevolking. Wij willen blijven beslissen over onze eigen grenzen en migratiebeleid.”

De manifestanten zullen zondag om 12u00 verzamelen aan het station Brussel-Centraal om hierna een statische manifestatie te houden aan het Schumanplein.