Vandaag keurde de Kamercommissie Buitenlandse Zaken met een wisselmeerderheid een resolutie goed die het VN-migratiepact steunt. Regeringspartij N-VA stemde, zoals aangekondigd, tegen. CD&V, Open Vld, MR, Ecolo-Groen, sp.a en cdH schaarden zich dan weer wél achter de resolutie ten voordele van het ‘Marrakeshpact’. Opmerkelijk: N-VA onthield zich bij de stemming over de amendementen van Vlaams Belang om het pact niet te steunen.

Met tien stemmen voor, vier tegen en drie onthoudingen keurde de Kamercommissie Buitenlandse Zaken een resolutie ten voordele van het VN-migratiepact goed. “Met N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakech, noch in New York”, verklaarde N-VA-fractieleider Peter De Roover evenwel tijdens het debat voor de stemming. “De N-VA plooit niet wanneer het gaat om de fundamenten van de democratie. Er moet ruimte blijven om grenzen te beschermen, want dat is de kern van nationale soevereiniteit. Ik ben er vast van overtuigd dat een brede groep in de bevolking het belang daarvan ten volle onderschrijft”, citeert Het Laatste Nieuws de Vlaams-nationalist.

Het gevolg? Premier Charles Michel (MR) trekt binnenkort op basis van een parlementaire wisselmeerderheid naar Marrakesh. Eerder evenwel had De Roover voor de camera’s van Villa Politica gesteld dat men – in het geval van een wisselmeerderheid – “het vertrouwen in deze coalitie opzegt”. Toch zal de val van de regering nog niet voor meteen zijn. Immers, zo redeneert de N-VA, Michel gaat nu met een parlementaire meerderheid naar Marrakesh en niet met het fiat van de regering. Daarnaast zal er in Marrakesh niet worden gestemd. “Grondwettelijke nonsens”, klinkt het evenwel bij grondwetsspecialist en V&W-Kamerlid Hendrik Vuye. “Als de eerste minister naar Marrakesh gaat, dan is dat als hoofd van de regering, van de uitvoerende macht”, klinkt het. Om het standpunt van het parlement mee te delen zouden we Siegfried Bracke, de Kamervoorzitter, moeten sturen.

Op 19 december gaat men tijdens de VN-top in New York wél stemmen over het migratiepact. Aan deze stemming kan Michel volgens de N-VA evenwel (nog) niet deelnemen aangezien er nog geen consensus binnen de regering is. “Wil Michel daar toch voor stemmen, dan duwt hij ons eruit”, laat de N-VA tegenover Het Laatste Nieuws optekenen. Het doel van deze N-VA-manoeuvres? De schuld van een val van de regering van zich afschuiven. Was de regering immers vandaag gevallen, dan kreeg de N-VA dit – samen met de haast traditionele electorale afstraffing – op haar bord.

Uitstel maar geen afstel

Hoewel de N-VA zich met een juridische interpretatie – tijdelijk – kan terugtrekken, resulteert uitstel niet in afstel. Uiteindelijk zal de getormenteerde regering, in het licht van de stemming in New York, een beslissing moeten nemen over het pact. Andere meerderheidspartijen stellen tegenover Het Laatste Nieuws dat de premier dit kan doen op basis van “zijn eerdere verklaringen in New York”. De Roover is het hier evenwel niet mee eens: “er is geen beslissing in de ministerraad waarop die verklaringen gebaseerd waren.”

Waarnemers zien in de terugtrekking (of bocht) van de N-VA evenwel een strategisch manoeuvre. Liet de partij vandaag de regering vallen, zeker na de pijnlijke campagne van dinsdag, dan zou ze te veel schade oplopen. Michel in Marrakesh zijn symbolische goedkeuring laten geven is dan de weg van de minste weerstand. Voor de formele goedkeuring in New York zal de partij evenwel opnieuw dwarsliggen.

Ondertussen probeert het Vlaams Belang de N-VA verder onder druk te zetten. Zo pleit Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken voor een referendum over het migratiepact en verwijst Kamerlid Filip Dewinter naar de eerdere uitspraken van De Roover.

Peiling: significante minderheid Vlamingen voor val van de regering

Uit een peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir blijkt dat de regering van zo’n drie op de tien Vlamingen mag vallen over het migratiepact. Bijna de helft, zo’n 47 procent is van mening dat Michel niet naar de koning mag. Deze cijfers variëren echter van partij tot partij. Zo mag de regering van 36 procent van de N-VA-kiezers en 54 procent van de Vlaams Belang-kiezers vallen. Bij CD&V (20 procent), Open Vld (19 procent), MR (12 procent), Groen (22 procent) en sp.a (33 procent) liggen deze cijfers lager.