Oud-minister-president van het Waals Gewest en huidig burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) heeft fel uitgehaald naar de N-VA. Via de Franstalige publieke omroep RTBF riep de socialist op om N-VA politiek uit te sluiten, net zoals dat gebeurt met het rechtsnationalistische Vlaams Belang. “We moeten weigeren om samen te werken met N-VA, net zoals we weigeren om samen te werken met Vlaams Belang.” Magnette werd vandaag voorgesteld als nationale PS-woordvoerder tijdens de aankomende verkiezingscampagne. Bij de N-VA kunnen ze echter niet lachen met het publicitaire startschot van de PS.

Volgens Magnette is de N-VA sinds haar communicatie rond het VN-Migratiepact van Marrakesh en in het bijzonder na de omstreden N-VA-Facebookcampagne van dinsdag een partij van hetzelfde kaliber geworden als het Vlaams Belang. Reden genoeg dus voor de PS om ook N-VA uit te sluiten, die samen met het Vlaams Belang ongeveer 40% van de Vlaamse kiezers vertegenwoordigt. Via Twitter liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) – die aan populariteit wint in Wallonië – al snel zijn afkeur weten. “Een cordon sanitaire rond de grootste partij van België, een partij waar ook steeds meer Walen hun sympathie voor uiten. Wat een kanjer van een democraat is deze nep-lijsttrekker.”

“Geen verschil tussen N-VA en Vlaams Belang”

“Dat PS terug aan het roer wil komen door N-VA uit te sluiten, is logisch. Maar uiteindelijk zal de Vlaamse kiezer daarover beslissen”, reageerde ook N-VA-voorzitter Bart De Wever via BELGA. Volgens Magnette is er echter “geen verschil meer tussen N-VA en Vlaams Belang en we moeten dus uitsluiten met hen samen te werken.” De Waalse oud-minister-president – die moest aftreden in nasleep van het PS-schandaal rond Samusocial – vindt dat de N-VA op een fundamenteel niveau de internationale bescherming van mensenrechten aanvalt. Bovendien is het volgens de PS-coryfee hiermee nogmaals duidelijk dat N-VA een overgewicht aan macht geniet in de federale regering.

Nochtans is dat sentiment niet geheel voor de hand liggend. Premier Charles Michel (MR) heeft immers aangekondigd sowieso naar Marrakesh te trekken om het VN-Migratiepact te tekenen en heeft hiervoor de steun van een wisselmeerderheid in het parlement aangekondigd. Dit tegen de uitdrukkelijke wensen van de N-VA. De PS-aanval op N-VA en de oproep tot een vergroot ‘cordon sanitaire’ (dat samenwerking met het Vlaams Belang uitsluit) dient dan ook eerder gezien te worden als een indirecte sneer naar de MR. Die partij zou onvoldoende de Waalse belangen verdedigen en wil de PS neerzetten als mee heulend met ‘ het rechtse Vlaanderen’.

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover benadrukte echter nogmaals deze ochtend op Radio 1 dat omdat er geen consensus is in de regering en dat Michel in het parlement en in Marrakesh duidelijk moet communiceren dat hij niet handelt in naam van zijn regering. “Ons punt is niet dat de premier niet naar Marrakesh mag. Ons punt is dat België in Marrakesh expliciet zegt dat wij het pact niet goedkeuren”, aldus de Vlaams-nationalist die sinds begin van de week maar weinig slaap heeft gezien. Het Vlaams Belang roept de N-VA op haar beurt dan weer op om de regering te laten vallen om geloofwaardigheid te behouden.

Bericht aan mijn bed. Als je dit leest: neen, ik heb je niet definitief verlaten. Gewoon nog even geduld.

Publiée par Peter De Roover sur Mardi 4 décembre 2018