In de Kamer verklaarde premier Charles Michel (MR) dat hij effectief naar Marrakesh zal gaan maar dat hij ook de Grondwet zou respecteren. Naar alle waarschijnlijkheid maakt de premier op die manier een opening voor coalitiepartner N-VA. Immers, zonder consensus binnen de regering, kan Michel ons land juridisch niet binden. De parlementaire steun doet aan dit beginsel geen afbreuk. Echter; de Kamer probeert daar een stokje voor te steken. Zo namen CD&V, MR, Open Vld, Groen, sp.a en Ecolo een nieuwe resolutie aan die de regering oproept om het VN-Migratiepact goed te keuren.

Een uurtje geleden verklaarde Michel dat hij naar Marrakesh zal gaan om het standpunt van het parlement te verdedigen. “Ik ben premier en ik zal naar Marrakesh gaan, want ik wil geen lege stoel. Maar als premier besef ik ook: de grondwet is geen vodje papier. Ik zal ervoor moeten zorgen – dag na dag, voor en na Marrakesh – mijn standpunt te verdedigen binnen de minsterraad, de kern”, citeert VRT NWS de Franstalige liberaal.

Het plan? Tijd kopen. De premier impliceert immers dat hij niet het standpunt van de regering gaat vertolken – bij gebrek aan consensus door de N-VA – maar dat van de Kamer. “De parlementaire steun is onvoldoende om naar Marrakesh te trekken en om ons land juridisch te binden. Hij beseft dat hij voorzichtig moet zijn”, stelt professor grondwettelijk recht Stefan Sottiaux (KU Leuven). “Voor buitenlands beleid is enkel de regering bevoegd”, klinkt het.

Nieuwe resolutie aangenomen

Na de onduidelijke taal van de premier besloot een wisselmeerderheid dat het tijd was voor duidelijkheid. Het gevolg? In een nieuwe resolutie roept de Kamer de regering op om het VN-migratiepact goed te keuren. Dit initiatief kon op veel steun rekenen. Enkel N-VA, Vlaams Belang, PP en Vuye & Wouters stemden tegen. “U krijgt nu een mandaat van misschien wel meer dan twee derde van het parlement”, stelde Groen-Kamerlid Kristof Calvo in de richting van premier Michel. “Het gaat om een mandaat dat nog niet veel premiers hebben gekregen. Alle excuses vallen nu weg. Als u dit mandaat niet weet te verzilveren, dan kan u niet aanblijven als premier.”

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten liet op Twitter direct zijn tevredenheid blijken met de aangenomen resolutie. “De boodschap van het parlement is duidelijk”, stelde hij. “De premier kan nu standpunt van ons land uitdragen. Nu kunnen we dit achter ons laten. Ik nodig alle regeringspartijen uit om dan ook het regeringswerk verder te zetten. Dat is wat mensen willen.”