De vraag of de regering valt is vervangen door de vraag of de N-VA er nu wel of niet uitstapt. Zelf schenken de Vlaams-nationalisten daar (nog) geen klare wijn over. Wel stipuleren ze bij monde van N-VA-fractieleider Peter De Roover dat als premier Charles Michel (MR), zonder de zegen van zijn partij – maar met die van de Kamer – naar Marrakech trekt, hij niet door de regering is gedekt. “Wij moeien ons niet met de vakantieplannen van de premier”, verklaarde De Roover gortdroog tegenover de camera’s van VRT NWS

Nadat de regering-Michel het niet eens raakte over het VN-migratiepact – ook wel Marrakech-pact genoemd – speelde Michel de bal door naar de Kamer. Het doel? De zegen van het parlement krijgen om zodoende toch naar de Marokkaanse stad te kunnen afreizen. “Maar”, zo stipuleert De Roover, “een resolutie is geen wetgevend document”“Daarna pas moet de besluitvorming volgen door de regering. En deze regering moet daarover collegiaal beslissen. Als de premier naar Marrakech gaat, is hij niet gedekt door deze regering.”

De Roover blijft daarnaast verder de nadruk leggen op de consensus onder regeringspartijen. “Alles wat we met z’n vieren beslist hebben, is goed. En alles wat we nog gaan beslissen met z’n vieren, is ook uitstekend”, verklaarde hij volgens VRT NWS. Gaat de premier alsnog naar Marrakech (lees: zonder het akkoord van de Vlaams-nationalisten) dan is hij volgens De Roover niet gedekt. “Wij moeien ons niet met de vakantieplannen van de premier”, klinkt het. Het gevolg? De Roover speelt de bal terug naar Michel.

Uitstel van debat

Het politieke zwaartepunt is sinds gisteren verschoven van het kernkabinet naar de Kamercommissie Buitenlandse Zaken waar men normaliter vandaag stemt over het VN-migratiepact. Evenwel de zitting hiervan werd al twee keer uitgesteld. De reden? De Franstalige liberalen werken samen met de andere fracties aan een amendement op een parlementaire resolutie over het VN-migratiepact.

De vraag is echter hoe de oppositiepartijen hier tegenover staan. Gunnen ze Michel deze relatief eenvoudige uitweg of pleiten ze – zoals VRT-journalist Ivan De Vadder opving – voor een integrale goedkeuring van pact?

ADVERTENTIE