De Marokkaanse autoriteiten hebben in totaal al 19 mensen gearresteerd in verband met de onthoofding van twee jonge Scandinavische toeristes in Marokko. De voorbije vier dagen zijn er zeker zes mensen opgepakt vanwege hun banden met de vermeende moordenaars.

Abdessamad Ejjoud (25), de hoofdverdachte en leider van de groep, werd dinsdag gearresteerd. Volgens de Marokkaanse autoriteiten had Ejjoud een cel gevormd met het doel een terroristische daad, gericht op de veiligheidsdiensten of buitenlandse toeristen, in het land uit te voeren. Men gelooft dat Ejjoud de moorden uitvoerde samen met de 33-jarige Abderrahim Khayali, de 27-jarige Younes Ouaziyad en de 33-jarige Rachid Afatti.

Islamitische Staat

Volgens de Marokkaanse autoriteiten hebben de vier in de week voor de moord plaatsvond een video opgenomen, waarin ze trouw zwoeren aan Abu Bakr al-Baghdadi en Islamitische Staat. De autoriteiten geloven evenwel dat de vier geen contact hebben gehad met IS-leiders in conflictgebieden zoals Irak, Syrië of Libië.

Volgens Boubker Sabik, de woordvoerder van de Marokkaanse binnenlandse veiligheidsdiensten, gaat het om zogenaamde ‘lone wolves’. “De misdaad werd niet gecoördineerd met Islamitische Staat. ‘Lone wolves’ hebben geen toestemming van hun leider nodig”, zei Sabik.

Onthoofd

De Deense Louise Vesterager Jespersen (24) en de Noorse Maren Ueland (28) werden vorige week onthoofd teruggevonden in een afgelegen bergachtig gebied in Marokko. Er circuleerde ook een video op sociale media waarop te zien zou zijn hoe zij onthoofd werden. Daarin noemden de moordenaars de daad een “wraakactie”.