Uit een Ifop-peiling in opdracht van ‘Le Jounal du Dimanche’ blijkt dat Marine Le Pen (RN) met 27% de eerste ronde zou winnen als het vandaag presidentsverkiezingen zouden zijn. De huidige president Emmanuel Macron (LREM) doet het verrassend genoeg ook beter dan in 2017.

Als het vandaag presidentsverkiezingen zouden zijn in Frankrijk dan zou Marine Le Pen (RN) de eerste ronde winnen met 27%. In 2017 haalde zij nog 21,3% van de stemmen. Verrassend is wel dat huidig president Emmanuel Macron (LREM) het met 25% beter doet dan de 24% die hij in 2017 behaalde. Macron blijft het vooral goed doen bij gepensioneerden en in de regio rond Parijs.

Gele hesjes

Het lijkt er dus op dat Le Pen wint bij het ongenoegen dat blijkt uit de ‘gele hesjes’-protesten. Uit peilingen bleek dat zo’n 80% van de Franse bevolking sympathie heeft voor de beweging en hun grieven. Uit een andere Ifop-peiling blijkt wel dat slechts 23% van de respondenten ‘tevreden’ is met Macron. Het aantal mensen dat aangeeft ‘ontevreden’ te zijn staat dan weer op 76%.