Afgelopen zondag is een klimaatmars gehouden. Deze kon op een onverwachte hoge opkomst rekenen van 65.000 deelnemers. De betogers eisten minder (broeikasgas)uitstoot en meer ambitie op hernieuwbare energie vanwege onze overheid en andere Westerse landen. Opvallend echter: De federale minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) – die samen met de drie andere regionale Energieministers verantwoordelijk is voor ons energiebeleid – was ook aanwezig op de mars. De MR-politica maakte van de gelegenheid gebruik om uit te halen naar Vlaanderen, dat degelijke klimaatdoelstellingen zou afremmen.

“Vlaanderen remt systematisch af als we de ambities willen verhogen, dat moet ik erkennen”, zo citeert VRT NWS Energieminister Marghem tijdens de manifestatie, die er kon rekenen op boegeroep. De minister kreeg immers de vraag of ze zich zelf niet verantwoordelijk voelt. “Ik moet beter doen, maar deze boodschap is ook bedoeld voor mijn collega’s.” Maar die collega’s, en dan in het bijzonder deze in Vlaanderen, pikten de uithaal niet.

Marghems deelname aan klimaatmars “misser van formaat”

Vlaams Energieminister Bart Tommelein – die binnenkort wordt vervangen door Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld) – haalde in een “persoonlijke mening” zondagavond Marghem al hard door de mangel . “Een minister moet besturen en niet betogen [en] een minister die dan toch betoogt moet geen onjuiste zaken verkopen over collega’s”, zo luidde de tweet van Tommelein. Tenslotte voegde hij er nog fijntjes aan toe: “Vlaanderen staat op tweede plaats qua zonnepanelen per vierkante kilometer en op de derde qua windenergie.” Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten was onzacht voor Marghems “misser van formaat”: “Daar begrijp ik helemaal niets van”, zo liet ze weten op Radio 1 maandagochtend“Ministers moeten daar niet gaan betogen. Zet je samen en los het op.”

Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) vond de demarche van Marghem een goedkoop politiek manoeuvre. “Aan zulke doorzichtige spelletjes zwartepieten doe ik niet mee”, aldus de CD&V-politica ten aanzien van de VRT. “De Vlaamse regering heeft deze zomer een ambitieus klimaatplan 2021-2030 goedgekeurd, dat een reductie van broeikasgassen met 35% gaat realiseren. We zijn benieuwd naar het federale plan (dat tegen eind 2019 klaar moet zijn, red.).” 

Analisten zeggen al vaker dat het Belgische systeem, waarbij het energiebeleid bij 4 ministers ligt (1 federale, 3 gewestelijke) omwille van een onvolledige bevoegdheidsoverheveling, niet bevorderlijk is voor een effectief energiebeleid.