De uittredende Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is niet langer van plan om de N-VA nog te verdedigen. Dat zegt hij in een interview met De Zondag. “Dat is een deftige, rechtse partij, zei ik toen. Dat ga ik niet meer doen”, aldus Van Peel. Volgens hem “gaat N-VA wel heel ver in het proberen bij zich te houden van kiezers die aan Vlaams Belang denken”.

Net als bij vele andere politici schoot ook bij Van Peel de kortstondige campagne van N-VA tegen het Marrakesh-pact in het verkeerde keelgat. “Migratie is een debat waard”, zo zegt hij. “Maar de manier waarop N-VA dat aanpakt, neen, dat kan niet. Ik vond die mediacampagne van vorige week ver over de schreef.”

“Ze paait mensen die niet genoeg hebben, of die dat vinden, door te wijzen naar de vreemdeling”, zo gaat hij verder. “Ze jaagt mensen angst aan.” Van Peel is blij dat zijn eigen partij “wél een fatsoenlijk pad volgt”. N-VA helemaal op dezelfde lijn zetten als het Vlaams Belang, wil hij echter niet. “Maar N-VA gaat wel heel ver in het proberen bij zich te houden van kiezers die aan Vlaams Belang denken”, aldus van Peel.

CD&V-coryfee

Na 30 jaar in de politiek waarvan 18 jaar als schepen gaat de CD&V’er binnenkort op pensioen. In het interview blikt hij terug op zijn lange carrìère bij de christendemoraten, waar dus ook de partij van Bart De Wever de revue passeert. Van Peel was voorzitter van de CD&V ten tijde van de dioxinecrisis. Zijn partij leed toen een historische nederlaag waarna Paars aan de macht kwam en de christendemocraten voor het eerst sinds de jaren ’50 in de oppositie vlogen. Van Peel gaf toen zijn ontslag als voorzitter.

Over zijn periode als havenschepen was hij echter lyrisch: “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de voorbije twaalf jaar havenschepen mocht zijn. Dit waren de boeiendste jaren van mijn politieke leven. Ik heb zóveel interessante mensen mogen ontmoeten. Ik ben hiervoor gestopt met de nationale politiek in 2007. Dat blijkt vandaag de juiste beslissing.” Dat verhaal loopt nu af voor Van Peel. Op de vraag of hij zich daarna nog gaat moeien met de politiek antwoordt hij: “Neen. Eens ik geen mandaat meer heb, ga ik zwijgen. Een stuurman aan wal is een te makkelijke job.”