Speciale politie-eenheden hebben in Maasmechelen een beruchte en belangrijke figuur uit de drugswereld opgepakt. Het gaat om Antonio Calogero Costadura, zo rapporteert Het Laatste Nieuws. Vanuit Limburg organiseerde hij een grootschalige internationale cocaïnehandel. Dit in opdracht van de Italiaanse maffia, specifiek voor de ’Ndrangheta-clan.

Een massale politie-actie vond gisteren plaats in de provincies van Limburg en Antwerpen. Honderden politieagenten vielen binnen op 14 adressen in Maasmechelen, Lanaken, Genk en Wommelgem om er leden van de de Italiaanse maffia-organisatie ’Ndrangheta op te pakken en bewijsmateriaal te verzamelen. Ook in Italië, Duitsland, Nederland en Suriname vonden gecoördineerde acties tegen de groep plaats.

Calogero Costadura volgde zijn vader op als maffia-leider van Nirta-Strangio-subclan

In totaal werden 90 criminelen gevat, en in ons land werden er 14 verdachten opgepakt. Hierbij werd ook één heel belangrijke figuur gevat: Antonio Calogero Costadura. “Hij is een spilfiguur binnen de ’Ndragheta en organiseert de internationale drugshandel door ons land”, zo licht het parket Het Laatste Nieuws in. Costadura gebruikte de haven van Antwerpen als draaischijf om cocaïne in Noord-Europa te verdelen. “Via Antwerpen komt véél drugs Europa binnen”, zegt de Italiaanse anti-maffiamagistraat Federico Cafiero De Raho tevens in HLN. Na ‘operatie-Pollino’ die woensdag plaatsvond kon de politie 3,5 ton cocaïne tegenhouden in de Antwerpse haven. Maar dat is slechts “een fractie van wat de ’Ndrangheta wél langs de controles krijgt.”

Sedert enkele jaren is er onderlinge ruzie in de ‘Ndrangheta-groep. Het is onder meer door dit conflict dat Antonio Calogero Costadura kon doorgroeien in de groep. Als lid van de Nirta-Strangio-subclan vocht Costadura een vete uit met een andere ‘Ndrangheta-subclan, de Pelle-Romeo’s. In 2007 vond zo een brutale moordpartij plaats waarbij zes Pelle-Romeo-leden werden doodgekogeld nabij het station in Duisburg. Salvatore Nirta gaf wegens zijn oudere leeftijd het leiderschap over de Nirta-Strangio’s door aan zijn zoon. En dat is de opgepakte Antonio Calogero Costadura, die in Genk werd geboren.