Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld) zal binnenkort Bart Tommelein (Open Vld) opvolgen als minister van Begroting, Financiën en Energie. Dat bericht Het Laatste Nieuws. Tommelein zal op 1 januari de burgemeesterssjerp omgorden in Oostende. Dat ondanks eerdere beloften om de rit uit te doen en ondanks aandringen van minister-president Geert Bourgeois om aan te blijven. Sven Gatz wordt de nieuwe vice-minister-president voor de liberalen.

De Limburgse Peeters is al van 2001 de burgemeester van Dilsen-Stokkem. Sinds 2009 zetelt ze bovendien in het Vlaams Parlement. Ze volgde er onder andere de dossiers van de boskaart en de betonstop op. “Ik ben al ongeveer tien jaar lid van het Vlaams Parlement en zetel daar ook in de commissie Energie”, zegt Peeters. “Bart Tommelein heeft dat super gedaan, ik wil graag in zijn voetsporen treden.”

Het komt er voor haar nu op aan om zich zo snel mogelijk in de dossiers in te werken. “Elke reis begint natuurlijk met een eerste stap, en voor mij zal dat richting Oostende zijn, naar Bart Tommelein, met de vraag om de overdracht van de dossiers zo goed mogelijk te laten verlopen”, zegt ze.

Als Vlaams minister zal ze wel de burgemeesterssjerp van haar eigen gemeente Dilsen-Stokkem voorlopig aan zich voorbij laten gaan. Normaal gezien zou ze daar op 1 januari beginnen aan een vierde ambtstermijn. “Ik laat Dilsen-Stokkem uiteraard niet in de steek”, zo zegt ze. “Daar staat een heel sterk team klaar om alle plannen te realiseren zoals we die besproken hebben.” Eerste schepen Sofie Vandeweerd zal haar vervangen.

De favoriet van Rutten

Lydia Peeters werd afgelopen woensdag door partijvoorzitster Gwendolyn Rutten gevraagd. “Dan zeg je niet nee, natuurlijk”, klinkt het bij Peeters. Persoonlijk ziet ze het als “een bekroning” van haar werk om Vlaams minister te worden, al is het natuurlijk “kort dag” op minder dan een half jaar voor de Vlaams verkiezingen. Toch is ze “niet van plan om die bevoegdheden op hun beloop te laten”.

Volgens Rutte is Peeters “de juiste persoon op de juiste plaats”. “Ik heb het heel hoog met haar op. Ze is vier keer verkozen als burgemeester en is er nog op vooruit gegaan. Het is iemand met de voeten op de grond. Ik geloof in haar aanpak”. Op de vraag of het per se een vrouw moest zijn die minister wordt, zegt ze: “Het is gewoon de juiste persoon op de juiste plaats. We hebben veel mannen met capaciteiten. Die komen zeker nog aan bod”.

Één man die nu niet aan bod kwam, is Willem-Frederik Schiltz, die in het Vlaams Parlement de dossiers Energie en Begroting opvolgt en qua dossierkennis een logische opvolger zou geweest zijn. Maar Rutten spreekt echter van “een positieve keuze” voor Peeters en niet tegen Schiltz.

Lydia Peeters werd geboren in 1969 te Maaseik en studeerde rechten aan de KU Leuven. Ze is gehuwd en moeder van één dochter. Politiek zit bij haar in de familie. Haar vader was net als zij lid van de liberalen en was schepen van Dilsen-Stokkem tussen 1982 en 1994 en zelfs voor even burgemeester.