Na de ‘Marrakesh-crisis’ verliet de N-VA de regering Michel. Het gevolg? Open Vld, MR en CD&V vormden het minderheidskabinet ‘oranje-blauw‘. Doordat deze coalitie over ruim onvoldoende Kamerzetels beschikt, zal de regering-Michel (I,V) een beroep moeten doen op de oppositiepartijen, inclusief N-VA. Groen, sp.a, PS, Ecolo en N-VA zijn echter niet van plan vroegtijdige kerstgeschenken uit te delen. 

De ‘hervormingen’ binnen ‘hervormingsregering’-Michel stoten op scepsis bij de oppositie. Zo vraagt N-VA zich af, gelet op de uitspraken van CD&V-vicepremier Kris Peeters, of men het regeerakkoord integraal blijft uitvoeren. Ook sp.a wenst duidelijkheid over het pad dat ‘oranje-blauw‘ gaat te bewandelen. De cruciale vraag in deze gebeurtenissen: kiest de nieuwe regering voor een vertrouwensstemming of dient een oppositiepartij een (constructieve) motie van wantrouwen in?

16u01: Calvo haalt neus op voor N-VA-beleid

Hoewel Groen-Kamerlid Kristof Calvo premier Michel wel wil steunen, moeten er consessies komen. “U kan niet aan ons vragen om gewoon dat N-VA-beleid uit te voeren. Zo is er geen haar op mijn hoofd [dat] eraan denkt om deze begroting uit te voeren”, verklaarde hij. Wel kan het groene kopstuk zich vinden in de prioriteiten die Michel naar voren schoof. “Samenwerken graag, maar dan moet er veel veranderen”, citeert De Morgen Calvo. Tevens pleit hij voor het openen van een vierde werf na koopkracht, klimaat en veiligheid namelijk: “de plek van België in de wereld.”

15u27: Regeringspartijen roepen op tot “verantwoordelijkheid”

Regeringspartijen CD&V, MR en Open Vld riepen de oppositie op tot verantwoordelijkheid. Zo staan we, althans volgens MR-fractieleider David Clarinval op een belangrijk punt. “We hebben heel moeilijke dagen beleefd en meer dan ooit maken burgers zich zorgen over onder meer hun facturen en het klimaat. Het zou heel onverstandig zijn om hier in het parlement straffe leuzen te lanceren. Dat zou alleen de extremen versterken”, klonk het.

De christendemocraten keken, bij monde van CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten, expliciet in de richting van de N-VA. “Ik hoop daarom dat de N-VA de dossiers die ze gisteren goedkeurde in de regering, morgen niet zal verwerpen”, klonk het.

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael beklemtoonde tijdens zijn tussenkomst nog even zijn tevredenheid met de goedkeuring van het VN-migratiepact. “Wij trekken als land niet terug in onze schelp. Gelukkig staan we aan de goede kant van de geschiedenis”, citeert Het Laatste Nieuws de liberaal. Daarnaast waarschuwde hij voor het hanteren van moties van wantrouwen. “We kunnen het spel spelen van de moties van wantrouwen, maar probeer dat maar eens aan de buitenwereld uit te leggen”, verklaarde hij.

15u14: Oranje-blauw krijgt geen steun van de PS

PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej was duidelijk: oranje-blauw hoeft niet op de steun van grootste Franstalige fractie te rekenen. De reden? Premier Charles Michel nam (nog) geen afstand van de N-VA. “U blijft zelfs nu nog onderhandelen met hen. Er is geen breuk met N-VA”, citeert De Morgen de Franstalige socialist.

Hoewel de Laaouej regelmatig uithaalde naar de N-VA – zo werd de Zweedse coalitie volgens hem “gegijzeld door de N-VA” – hadden de twee fracties een gemeenschappelijk punt van kritiek op de minderheidsregering. Zowel volgens de Vlaams-nationalisten als de Franstalige socialisten nam oranje-blauw een loopje met de Grondwet. “U hebt geen respect voor de instellingen. U bent niet naar de koning geweest, nadat de N-VA uw regering verliet”, hekelde de PS-fractieleider.

14u55: De Roover: “U kan moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote daags na de onenightstand voor het ontbijt zorgt”

Vandaag krijgen alle erkende en niet erkende fracties respectievelijk 15 en 8 minuten spreektijd. N-VA-fractieleider Peter De Roover kwam als eerste aan bod en feliciteerde Michel al schertsend. “Het lijkt me een zaak van elementaire beleefdheid om u geluk te wensen met uw nieuwe regering. Al komt die er na onbesuisd overspel. U hebt partnerruil gedaan met uw grootste coalitiepartner”, klonk het volgens De Morgen.

Daarnaast legde De Roover (opnieuw) de schuld bij ‘oranje-blauw‘. “Tot vorige week had u een regering om vier en half jaar solide beleid te voeren, maar vorige week was de N-VA niet meer gewenst. Onze mening over het VN-migratiepact werd genegeerd. We waren quantité négligeable geworden”, stelde hij op het spreekgestoelte van de Kamer. Volgens De Roover kan de premier “moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote daags na de onenightstand voor het ontbijt zorgt”. “Wij willen weten welk project we zullen steunen of bekampen. Presenteer dus uw nieuwe regering. Totdat u dat doet, is er geen sprake van een echte regering, maar wordt het land geregeerd door een lamme eend. Laat de mist opklaren, zodat wij allemaal weten waar we aan toe zijn”, stelde De Roover.