Deze zondag vond de ‘Mars tegen Marrakesh’ plaats in Brussel. Een aantal rechtse studenten- en jongerenorganisaties verzetten zich tegen de goedkeuring van het VN-migratiepact door de huidige minderheidsregering en het parlement en sloegen de handen in elkaar in deze betoging. Onze hoofdredacteur Jonas Naeyaert was ter plaatse als reporter. HERLEES hier alle hoogtepunten!

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Dit LIVE-artikel werd afgesloten om 15u01

Gisteren vond een grootschalige betoging plaats tegen het VN-Migratiepact van Marrakesh, een internationale overeenkomst die onder meer gezinshereniging wil faciliteren en migratie wil reguleren. De politie telde officieel 5.500 deelnemers aan het Schumanplein, maar liet hierbij weten dat er nog vele betogers bij arriveerden, waardoor schattingen tussen de 6.000 en de 7.000 betogers landden. De betoging zelf verliep zonder incidenten, maar na de officiële afloop zochten hooligans al snel heibel. 96 mensen werden opgepakt, waarvan 6 gerechtelijk. De organisatoren distantieerden zich echter snel en duidelijk.

Lees hieronder aan het chronologisch overzicht.

14u20 – Organisatie mars distantieert zich van de relschoppers

Woordvoerder van de mars Filip Brusselmans (KVHV) distantieerde zich namens de organisatie van de relschoppers. “Wij hebben altijd gecommuniceerd dat het gaat om een geweldloos verzet.”

14u10 – Hooligans schoppen rel aan het Berlamontgebouw

Volgens onze verslaggever ter plaatse Jonas Naeyaert loopt de betoging uit de hand aan het Berlaymontgebouw, waar hooligans rel zijn beginnen schoppen. De politie zet het waterkanon en traangas in.

13u50 – Luc Vermeulen (Voorpost) sloot af: “Deze manifestatie geeft moed!”

Ondertussen loopt de betoging op haar einde. Zo’n 6000 betogers waren ter plaatse op het Schumanplein voor de slottoespraken, afgesloten door Luc Vermeulen van Voorpost.

13u40 – Bart van Pachtenbeke (Voorpost): “Ons verzet kunnen ze niet meer stoppen!”

De radicale Groot-Nederlandse beweging Voorpost liet ook haar stem horen. “Ons verzet kunnen ze niet meer stoppen,” zo sprak Bart van Pachtenbeke.

13u30 – Toespraak Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden):

Ook oprichter van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove was onder degenen die een slottoespraak hielden. Van Langenhove was blij met de hoge opkomst en haalde hard uit naar de journalistiek: “We laten ons duidelijk niet langer vangen aan de leugens van de mainstream media. Of denken jullie werkelijk, beste journalisten, dat er hier iemand is die nog in jullie gelooft wanneer jullie bij de [berichtgeving] over misdaad in onze steden, de allochtone daders steevast jongeren noemen?  Denken jullie dat hier nog één iemand aanwezig is die niet weet dat het gaat over moslimterrorisme wanneer jullie spreken over een incident?” “Journalisten, jullie tijd is gedaan”, aldus Van Langenhove.

13u25 – Duizendtal tegenbetogers de straat op

Een duizendtal mensen die vóór het migratiepact zijn kwamen eveneens op straat in een tegenbetoging. “De bedoeling van onze meeting is tonen dat we niet accepteren dat extreemrechts de straten van Brussel komt vullen”, zegt Barend Claessens van ACV Jongeren Brussel. “Dat mensen betoging tegen Marrakesh is hun volste recht, maar wij hebben een probleem dat het georganiseerd is door zeer extreemrechtse organisaties.” Dit bericht VRT NWS.

13u20 – Toespraak Bart Claes (Vlaams Belang): “Een systeem van elite-politici” beslist boven onze hoofden

Voorzitter van Vlaams Belang Jongeren en mede-organisator Bart Claes fulmineerde in zijn toespraak tegen wat in zijn ogen “het systeem van elite-politici” is, politici “die steeds opnieuw boven onze hoofden beslissen om onze toekomst te hypothekeren en weg te geven, zonder ooit onze mening te vragen.” Hij riep premier Michel op om duidelijk te kiezen voor het eigen volk.

Maar niettemin was hij optimistisch voor de toekomst: “Het is niet al kommer en kwel. Ik sta hier vandaag met een boodschap van hoop en optimisme. Het verzet tegen die wereldvreemde elite groeit met de dag. In Italië en Oostenrijk zijn er al regeringen die de wil van hun volk wel vertegenwoordigen. In Brazilië zal de nieuwe premier in januari uit het Marrakesh pact stappen.”

Lees hier de integrale toespraak.

13u15 – Dominic Potters (KVHV): “We zijn het er allemaal over eens: ‘Weg met Marrakesh!’”

13u10 – Otto Van Malderen (NSV!): “Wij bewijzen dat de Vlaming wel op straat wil komen voor zijn recht”

“U diende braaf te luisteren, slaafs te volgen. Menige mensen hebben vloekend hun schouders opgehaald en zijn naar huis vertrokken. U niet! Wij niet!”, klinkt het bij Van Malderen en sluit af met een referentie naar het oude Vlaamse studentenstrijdlied De Blauwvoet: “Hier staan wij, ‘t hoofd omhoge, vuisten sidderend, kokend bloed om te bewijzen dat de Vlaming wél op straat komt voor zijn recht!”

13u05 – Filip Brusselmans (KVHV): “Het gaat om de toekomst van uw kinderen en kleinkinderen”

13u00 – De menigte verzamelt op het Schumanplein voor slottoespraken

Ondertussen zijn de betogers aangekomen op het Schumanplein, waar men verzamelt om te luisteren naar de slottoespraken van de organisatoren.

12u55 – Ook Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden) tevreden

Naast Bart Claes is ook de oprichter van de controversiële jongerenvereniging Schild & Vrienden en mede-organisator van de mars Dries Van Langenhove blij met de opkomst. “We hebben vandaag duizenden mensen op de been om te betogen [en het signaal te geven] dat zij tegen dit Marrakesh-pact zijn, dat zij vinden dat dit [de beslissing tot goedkeuring van het pact] op een ondemocratische manier genomen is, met een minderheid bij de regering, maar vooral met een minderheid bij het volk.”

12u50 – Een stevige massa op weg naar het Schumanplein

12u45 – Filip Dewinter (VB) op gejuich onthaald

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter arriveert en wordt meteen op gejuich onthaald door de menigte. Tussen de Vlaamse Leeuwen en de gele hesjes zijn de wit-geel-blauwe campagneborden van het Vlaams Belang te ontwaren in de menigte. Dewinter eist het ontslag van de premier.

12u40 – “Geen jihad in onze straat!”

12u20 – Bart Claes (VB) tevreden over opkomst

Voorzitter van Vlaams Belang Jongeren en mede-organisator van de mars Bart Claes toont zich tevreden met de opkomst. “We zijn nu ongeveer halfweg. Er zijn duizenden mensen, veel meer dan we eigenlijk hadden gehoopt. De sfeer is goed, de politie doet goed mee… Tot hiertoe verloopt alles goed”. Claes verwacht geen problemen vandaag.

12u10 – “Linkse ratten, rol uw matten”

De betoging is nauwelijks gestart, of de strijdlustige/radicale leuzen weerklinken al in de Brusselse straten. “Linkse ratten, rol uw matten!”, zo valt te horen. Ook “Eigen volk eerst!” en“Het is de schuld van de sossen” waren van de partij.

12u00 – Officiële aanvang van de betoging.

Een paar duizend gegadigden zijn aanwezig aan het station Brussel-Centraal vlak voor het officiële begin van de betoging. De betogers zullen zodadelijk hun optocht naar het Schumanplein starten.

11u30 – De betogers verzamelen aan Brussel-Centraal

ADVERTENTIE