Vandaag is het opnieuw erop of eronder voor het minderheidskabinet oranje-blauw. Zo zal premier Charles Michel (MR) in de Kamer opnieuw vragen krijgen over de doorstart (en de politieke legitimiteit van) zijn regering na het vertrek van de N-VA. Daarnaast zullen de socialisten, zoals eerder aangekondigd, een motie van wantrouwen indienen tegen de oranje-blauwe minderheidsregering. Het mogelijke gevolg? Een val van de regering. 

20u29. Beke: “Niemand scoort hier”

CD&V-voorzitter Wouter Beke klinkt bitter op Twitter. “De premier gaat naar de koning. De uitgestoken hand aan het parlement is geweigerd. Hopelijk denken sommigen eens goed na tijdens deze donkere kerstdagen. Niemand scoort hier”, klinkt het.

19u48. Michel trekt naar de koning

In een korte toespraak verklaarde premier Michel dat hij naar de koning trekt om het ontslag van zijn regering aan te bieden. De koning heeft nu een aantal opties. Zo kan hij het ontslag weigeren, aanvaarden of in beraad houden. Waarschijnlijk zal de koning voor de laatste optie kiezen. Zo krijgt Michel nog wat tijd om tot een oplossing te komen.

(Lees verder onder de tweet.)

19u37. Sp.a, PS, Ecolo en Groen dienen motie van wantrouwen in

Komt er binnen enkele dagen een einde aan de huidige processie van Echternach? Het lijkt er alleszins op. Zo raakte zonet bekend dat sp.a, Groen, PS en Ecolo een motie van wantrouwen indienen. Concreet heeft Michel nu nog 48 uur om een oplossing te zoeken. Dat uitgerekend de linkse partijen, nadat Michel vandaag in hun richting consessies deed, de doodsteek lijken te geven, is een bittere pil voor de regeringspartijen.

(Lees verder onder de tweet.)

18u16. Michel kijkt naar links

Premier Charles Michel probeert met een nieuwe ‘Houdini-truc’ zijn minderheidsregering te redden. Nadat hij de voorbije week vooral naar de N-VA keek om zijn regering boven water te houden, probeert hij nu de linkse oppositie te charmeren. Zo zoekt de Franstalige liberaal naar een meerderheid voor het verlagen van de btw, iets wat sinds het aantreden van de Zweedse coalitie een socialistische eis uitmaakt. Tevens beloofde hij een “een maximale dialoog” met de vakbonden en werkgevers. Daarnaast maakte Michel ook een opening in de richting van de ecologische partijen. “Als we daden nodig hebben voor het klimaat, dan hebben we ook mensen nodig die de maatregelen uitvoeren”, klonk het.

De Franstalige liberaal waarschuwde in zijn tussenkomst eveneens voor de gevolgen van de val van zijn regering. “België is geen eiland”, klonk het samen met een verwijzing naar de brexit. “Is het realistisch om in het licht van die uitdaging te kiezen voor het einde van de regering? Het is de burger die de prijs zal betalen”, citeert Het Laatste Nieuws de Belgische regeringsleider.

16u49. Impliciete dreiging met motie van wantrouwen

Hoewel sp.a-fractieleider Kitir niet letterlijk dreigt met een motie van wantrouwen, hangt ze volgens Het Laatste Nieuws in de lucht. “U heeft een week de tijd gekregen om te overleggen en u deed dat vooral met rechtse partijen. Er is nog niets veranderd: er is geen regeerverklaring, geen plan, er heerst nog altijd chaos”, klonk het bij de socialiste. De voorgelegde begroting, die normaal donderdag de zegen van de Kamer krijgt, mag volgens de socialisten niet zomaar worden aangenomen. De reden? Volgens de sp.a staat het nieuwe staatshuishoudboekje symbool voor sociale afbraak.

14u10. Vooraf: Oppositie brengt Michel in het nauw

Gisteren maakten de socialisten bij monde van fractieleider Meryame Kitir bekend dat, tenzij Michel het vertrouwen vraagt, ze een motie van wantrouwen gaan indienen. Oud-coalitiepartner N-VA maakte haar steun dan weer afhankelijk van het inwilligen van vier eisen. Zo moet – als het van de Vlaams-nationalisten afhangt – de grondwet voor herziening vatbaar worden verklaard, de arbeidsdeal integraal worden uitgevoerd, mag de begroting niet worden gewijzigd en moet België zich onthouden bij de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het VN-migratiepact.

Vandaag leek oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), de doodsteek te geven. Zo is de begroting volgens de N-VA’er niet realistisch op vlak van asiel en migratie, ook al werd deze door zijn partij goedgekeurd. “Als je dan ziet dat die [asiel]poort opengaat, dan kan ik nu al voorspellen dat [men met] het Fedasil-budget niet meer zal [rond]komen”, klonk het. “Met dit beleid zal mevrouw De Block in maart geld moeten bij vragen”, aldus Francken vanmorgen in De Ochtend op radio 1.

(Lees verder onder de tweet.)

Groen-Kamerlid Kristof Calvo maakte vanmorgen eveneens duidelijk dat zijn partij oranje-blauw niet gratis gaat helpen. “We vragen dat de klimaatambities worden opgeschroefd, dat de arbeidsdeal wordt herbekeken en dat minister van Asiel en Migratie De Block werk maakt van een humaan asielbeleid, tegen de vraag van N-VA in”, klonk het in De Ochtend.

ADVERTENTIE