Vandaag nam de grote winnaar van de Mexicaanse verkiezingen, Andres Manuel Lopez Obrador, het presidentschap op. Dat bericht Reuters. Hij zweert op te komen voor de armen en wil de elite van de zakenwereld in toom houden. Die hebben volgens hem al die jaren met de politieke elite samengespannen met corruptie en straffeloosheid tot gevolg. De financiële markten reageren echter niet positief op zijn aantreden.

Het is de nieuwe president menens om af te rekenen met de grote problemen waar Mexico mee kampt. Het escalerende bendegeweld, de chronische armoede en het wijdverspreide wantrouwen ten opzichte van de politiek: in al die dingen wil hij verandering brengen. Om zijn doelen te verwezenlijken zal hij de pensioenen verhogen, een gemilitariseerde federale Guarda Nacional-politie-eenheid oprichten en meer amnestie verlenen aan kleine criminelen. Vorig jaar vonden er 25.000 geregistreerde moorden plaats in het land van de tequila en net als voor zijn voorgangers zal veiligheid ook voor Obrador een prioriteit zijn. Telkens zal de president zijn beleid toetsen aan de wil van de bevolking door middel van referenda.

Aan politieke macht om dit alles te verwezenlijken zal het hem niet ontbreken. In de voorbije verkiezingen boekte hij met zijn partij stevige winst. Hij zal tijdens zijn ambtstermijn kunnen rekenen op een sterke coalitie in beide kamers van het Mexicaanse parlement, waardoor hij de machtigste president wordt in jaren.

Pragmatisme versus idealisme

Met Obrador is het de eerste keer dat er terug een echte socialist aan de macht komt sinds Mexico van een één-partij-staat naar een democratie overging in de jaren ’80. Maar de markten lijken de nieuwe linkse wind niet te kunnen pruimen. De beurs staat op het laagste stand in drie jaar. Fractieleider van de oppositie in de kamer Juan Carlos Romero Hicks (PAN) verwijt Obrador de “voeling met de realiteit kwijt te zijn.” en roept op om zich voor te bereiden op onzekerheid in de komende maanden.

Tijdens de campagne probeerde Obrador zijn linkse idealen wel enigszins te verzoenen met een realistische en zakenvriendelijke aanpak en ook recent stelde hij zich gematigd op: “Mexico zal een veilig land zijn, een land dat investeringen echt aanmoedigt”, zei hij in een videotoespraak deze week. Maar het lukte hem nooit echt om de twee te combineren en hij verweet bijvoorbeeld, eveneens vorige week, de vorige regering dat ze de Mexicaanse olie “neo-liberaal” uit handen hebben gegeven aan buitenlands kapitaal.

Ondanks de politieke verschillen, wil Obrador wel de band met de door Donald Trump geleide Verenigde Staten aanhalen. Zo wil hij een akkoord sluiten met de ‘States’ om migratie vanuit Midden-Amerika naar de VS tegen te gaan. In ruil wil hij steun om de arme en door geweld geplaagde regio te helpen ontwikkelen.

Linkse verbroedering

Aangezien ondertussen de G-20 top plaatsvindt, zijn de meeste wereldleiders niet van de partij op de inauguratie. Veel (extreem)linkse Latijns-Amerikaanse leiders zijn daarentegen wel prominent aanwezig, zoals Nicolas Maduro, de socialistische dictator van Venezuela, Miguel Diaz-Canel uit Cuba en Evo Morales uit Bolivië. Namens de Verenigde Staten wonen vicepresident Mike Pence en Trumps dochter Ivanka de plechtigheid bij.