Een verlaging van de btw op elektriciteit, “een maximale dialoog” met de vakbonden; het waren allemaal zaken die premier Charles Michel (MR) de linkse oppositie gisteren in de Kamer aanbood. Hoewel Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vandaag onderlijnt dat een linkse(re) regering “nooit de bedoeling is geweest“, liepen de liberalen een blauwtje op. “Met al die toegevingen aan de linkse oppositie hebben CD&V en Open Vld aan de centrumrechtse kiezers het signaal gegeven dat niet zij, maar alleen N-VA garandeert dat er een centrumrechts beleid in dit land wordt gevoerd”, stelt politicoloog Carl Devos (UGent) in de Gazet van Antwerpen

‘Lukt een rechtse gedoogconstructie met de N-VA niet, dan probeer ik het langs links’, leek premier Michel gisteren in de Kamer te denken. Het gevolg? De premier probeerde Groen, Ecolo, PS en sp.a te charmeren door hun – in de vorm van een btw-verlaging en “een maximale dialoog” met de sociale partners – wat lekkers aan te bieden. Even na deze bewuste opening van de premier verstuurde Open Vld-voorzitter Rutten een cruciale tweet: “Afwerken waar we meer dan vier jaar aan gebouwd hebben. Meer jobs, meer koopkracht en meer welvaart. Daarom zijn de begroting en de jobsdeal zo belangrijk. Dat is en blijft onze focus”, stelde ze.

Voor de linkse partijen was deze tweet voldoende om de opening van Michel als ongeloofwaardig af te doen. Even later kondigden de linkse oppositiepartijen aan om een motie van wantrouwen in te dienen. Echter, zo vertelt Crombez, initieel wou men na de toespraak van premier Michel de motie laten vallen. “Het plan was dan ook om de motie in te trekken na de speech. Maar iets voor 19 uur gisteravond liet Open Vld al weten het niet eens te zijn met wat de premier gezegd heeft. Zelfs met een minderheidsregering raakten ze het nog niet eens. En daarom heeft de premier beslist om de stekker eruit te trekken”, citeert Het Laatste Nieuws de socialistische partijleider.

Regering op links was “nooit de bedoeling”

Vandaag maakte Rutten duidelijk dat een regering op links “nooit de bedoeling is geweest”. “Dat is altijd zo afgesproken. sp.a en PS waren al van ’s ochtends aan het zeggen dat ze een motie van wantrouwen op tafel zouden leggen”, citeert Het Laatste Nieuws de Open Vld-voorzitter. Maggie De Block is eenzelfde mening toegedaan. “Sp.a, de PS en de groenen hadden een motie van wantrouwen klaar, meneer Calvo stond er al mee te zwaaien. Dus wat dat betreft gaan we niet ‘zwarte pieten’”, klonk het.

Ofschoon de communicatie van Rutten, kunnen de linkse concessies van Michel de liberalen in de verkiezingscampagne parten spelen. “Ik neem aan dat de toespraak van Michel in de Kamer op voorhand binnen de regering is besproken”, stelt professor Carl Devos in de Gazet van Antwerpen. “Met al die toegevingen aan de linkse oppositie hebben CD&V en Open Vld aan de centrumrechtse kiezers het signaal gegeven dat niet zij, maar alleen N-VA garandeert dat er een centrumrechts beleid in dit land wordt gevoerd”. Daarnaast creëerde Michel volgens de academicus het beeld dat “deze regering een links beleid is beginnen te voeren vanaf het moment dat N-VA eruit is gestapt. De partij zal niet nalaten om dat te blijven herhalen”.

N-VA gebruikt links bochtenwerk van minderheidsregering

Op Twitter laten de Vlaams-nationalisten niet na om te wijzen op de bocht van premier Michel. De boodschap die de partij tracht over te brengen is duidelijk: alleen de Vlaams-nationalisten kunnen een regering-Di Rupo II tegenhouden.

ADVERTENTIE