Het laatste ngo-schip dat nog actief was op de Middellandse Zee zet haar reddingsacties definitief stop. Dat meldt Belga. Ze zien zich naar eigen zeggen genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien vanwege het steeds strengere beleid jegens hun operaties. “Een bewijs van het onvermogen van Europa”, klinkt het. 

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Met het nieuwe aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) beloofde een eind te zullen maken aan deze illegale bootmigratie.

Salvini voegde daad bij woord en weigerde in zijn eerste weken als minister verschillende ngo-schepen met bootmigranten aan boord, waaronder de Aquarius, te laten aanmeren in Italië. Nadien bleef hij de ngo-schepen, die volgens Salvini bijdragen aan mensensmokkel, weigeren. “Wij zijn de baas in ons eigen huis”, stelde Salvini.

Laatste ngo’s gooien handdoek in de ring

Nagenoeg alle ngo’s kondigden in de daaropvolgende weken en maanden aan hun activiteiten op de Middellandse Zee te staken. Het schip ‘de Aquarius’ van ngo’s Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée was lang het enige ngo-schip dat er nog reddingsoperaties uitvoerde, maar ook zij zullen nu stoppen met hun missies op de Middellandse Zee.

(Lees verder onder de tweet.)


Het schip ligt al enkele weken stil omdat de vlag waarmee ze normaal varen werd afgenomen door Italië. Ze zien zich genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien. “De Italiaanse regering, gesteund door andere Europese landen, heeft onze hulp als onwettelijk bestempeld, verdacht gemaakt en geblokkeerd door de registratie van het schip in te trekken”, klinkt het in een persbericht. “Daardoor kan de Aquarius niet uitvaren.”

Directeur Nelke Manders van Artsen zonder Grenzen spreekt van een zwarte dag. “Het stoppen van de Aquarius betekent dat er onnodig mensen op zee zullen omkomen”, zegt ze. “Dat we er nu toe gedwongen worden om het werk van de Aquarius stop te zetten, terwijl Europese lidstaten verzaken aan hun verantwoordelijkheid om mensen te redden op de Middellandse Zee, is een bewijs van het onvermogen van Europa.”