“Ik speel hier bij de verkiezingen alles of niets”zei federaal minister Kris Peeters strijdvaardig een jaar geleden. Om mee te kunnen dingen naar de burgemeesterssjerp verhuisde de CD&V-er er zelfs voor naar ‘t Stad vanuit zijn eigen Puurs. Het werd uiteindelijk niets voor Peeters; helemaal niets, zo blijkt nu. Want de beslissing is genomen: hij zal zijn zitjes in de gemeenteraad en districtsraad zelfs niet opnemen. Dat meldt De Tijd. Peeters wil naar eigen zeggen de “verjonging” een kans geven.

“Ik heb altijd gezegd dat ik CD&V op de kaart wilde zetten, werk wilde maken van de verjonging en een resultaat wilde neerzetten”, klinkt het. Peeters werd op 14 oktober verkozen in de Antwerpse gemeenteraad en districtsraad, maar 7% van de stemmen was niet het resultaat waar het boegbeeld van de christendemocraten op gehoopt had.

Blijft nog over: de verjonging. “Ik wil mijn rol spelen bij het op het spoor zetten van de jonge CD&V-ploeg die vanaf volgende week aan een constructieve oppositie begint”, zo zegt hij. Hij is van plan een nieuwe generatie christendemocraten naar voren schuiven. Om te beginnen zal Sam Voeten (30) van hem de fakkel overnemen in de Antwerpse gemeenteraad. Annelies Thoelen zal in de districtsraad zijn zitje innemen.  

Ondanks de verkiezingsnederlaag zal Peeters niet terug naar Puurs verhuizen, waar hij overigens nog wel een huis heeft en waar zijn zoon gedomicilieerd is. “Ik hoop dat die verhalen over Puurs stoppen. Ze hebben me grote schade berokkend.” Peeters blijft in Antwerpen wonen en wil naar eigen zeggen een actieve rol blijven spelen in de lokale CD&V-afdeling. Ondertussen is hij ook nog steeds vicepremier in de regering van lopende zaken. En in mei zal hij lijsttrekker zijn van de christendemocraten bij de Europese verkiezingen.