Koning Filip houdt het ontslag van Michel II verder in beraad. Vandaag zijn – zoals gisteren – consultaties gepland met partijvoorzitters allerhande. Wouter Beke (CD&V), John Crombez (sp.a), Meyrem Almaci (Groen), Olivier Chastel (MR), Olivier Maingain (DéFI) en Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet (Ecolo) zullen straks aan de koninklijke tafel schuiven, zo rapporteert BELGA. Morgen mag de ook de links-extremistische PVDA afzakken. Het rechtsnationalistische Vlaams Belang mag echter thuis blijven en zal daarom een korte protestactie organiseren. Dat werd bevestigd aan onze redactie. 

De crisis in de Wetstraat lijkt zich voorlopig te kristalliseren. De koning heeft het ontslag van Michel nog niet aanvaard, maar doet verder met zijn verkenningsgesprekken. Woensdag waren Benoît Lutgen van cdH, Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, Elio Di Rupo van de PS en Bart De Wever (N-VA) reeds aan de beurt. De vorst lijkt hierbij het cordon sanitaire te handhaven: Tom Van Grieken van het rechtse Vlaams Belang hoeft niet te rekenen op een kopje koffie van de koning. Ook het Vlaams-nationalistische V&W van Kamerlid Hendrik Vuye en de rechtse PP werden niet uitgenodigd. PVDA en DéFI kregen wél een uitnodiging, ook al kunnen zij evenzeer geen fractie vormen. (Daarvoor heb je minstens 5 Kamerleden nodig).

Revolutionaire marxisten welkom, nationalisten ‘need not apply’

Rond dit moment ontvangt koning Filip Almaci van Groen en rond kwart na 10 zijn haar Franstalige collega’s aan beurt: Ecolo-co-voorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet. Crombez van sp.a sluit om 11u30 de linkse voormiddag bij de vorst af. In de namiddag gaan normaliter Beke (CD&V), Olivier Maingain (DéFI) en Chastel (MR) langs. Morgen mag ook Peter Mertens van de communistische PVDA langs het paleis. Het Vlaams Belang moet echter thuis blijven, net zoals het onafhankelijk Kamerlid Hendrik Vuye en de burgerlijk rechtse Parti Populaire van Mischaël Modrikamen.

Het Vlaams Belang zal daarom aan het paleis vandaag een prikactie organiseren uit protest tegen deze koninklijke beslissing. Dat laat de woordvoerder van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weten aan SCEPTR. Een bestickerde wagen zal een protestboodschap uitdragen en Van Grieken zal er kort de pers te woord staan.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Politici die schrik hebben van de mening van de bevolking, zijn het niet waard om leiders te zijn van dat volk! Het is…

Publiée par Tom Van Grieken sur Jeudi 20 décembre 2018

Na consultaties koning lopende zaken?

De vraag is echter nog maar wat uit deze consultaties moet voortkomen. De tegenstellingen tussen de partijen werden immers reeds duidelijk in het parlement dinsdag. De koning zou ook het ontslag kunnen weigeren, maar dat is onwaarschijnlijk gezien de minderheidsregering van MR, Open Vld en CD&V zich toch allicht terug zou vastrijden.

Maar zelfs als onze monarch het ontslag van Michel aanvaardt, kan alles hetzelfde blijven. Het parlement ontbindt zichzelf namelijk pas als een meerderheid hiervoor stemt. Als dit niet gebeurt, kan de regering (van lopende zaken) echter geen nieuwe beslissingen nemen, maar alleen oudere beslissingen uitvoeren.