Deze week is het opnieuw erop of eronder voor de minderheidsregering oranje-blauw. Vraagt premier Charles Michel (MR) morgen geen vertrouwensstemming, dan dient sp.a-fractieleider Meryame Kitir een motie van wantrouwen in. “Hij [laat] ons geen keuze”, klonk het in “De ochtend” op Radio 1.

Aangezien de (politiek) nieuwe regering vorige week geen vertrouwensstemming onderging, blijft de discussie over de legitimiteit van het minderheidskabinet aanwezig. Hangt het van de oppositiepartijen af, dan verkondigt Michel morgen welke maatregelen hij nog gaat nemen waarna hij het vertrouwen vraagt. De premier, beducht voor het ontbreken van een meerderheid, probeert dit scenario echter te vermijden door de oppositiepartijen te dwingen om een motie van wantrouwen in te roepen en zodoende vervroegde verkiezingen te veroorzaken.

Stuurt sp.a Michel naar huis?

Kitir blijft echter van de premier verwachten dat hij “zelf uitleg komt geven in het parlement en een motie van vertrouwen indient”. “Doet hij dat niet”, verklaarde de socialiste in De Ochtend op radio 1, “Dan laat hij ons geen keuze om zelf een motie in te dienen”. Krijgt die motie van wantrouwen de steun van het parlement, dan valt de regering en komen er vervroegde verkiezingen.

MR-vicepremier Didier Reynders was vanmorgen overigens formeel: een vertrouwensstemming komt er “normaal niet”. Wel zal Michel antwoorden op verschillende interpellaties. Bijgevolg blijft het, wanneer de socialisten effectief een motie van wantrouwen indienen, de vraag wat de N-VA zal doen. Eerder verklaarde voorzitter N-VA-voorzitter Bart De Wever dat het “logisch” is dat oranje-blauw het vertrouwen aan het parlement komt vragen nadat die een regeerverklaring heeft afgelegd.”

ADVERTENTIE