Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker haalt hard uit naar de leiders van de Europese lidstaten in de discussie rond een sterkere Europese grensbewaking. Hij verwijt hen “hemeltergende hypocrisie”. Dat bericht HLN. Verschillende lidstaten zijn volgens hem al jaren vragende partij voor een betere bewaking van de Europese buitengrenzen, maar staan nu op de rem bij de verdere uitbouw van Frontex. “Zo kan Europa niet functioneren”.

“Alle Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben meer dan twee jaar lang geëist dat de Europese buitengrenzen beter zouden worden beschermd”, zei hij in de Duitse krant Welt am Sonntag. “En nu komen er plots van overal bedenkingen. Dat ze een aanslag zijn op de nationale soevereiniteit, dat alles veel te snel gaat en dat de aantallen te hoog gegrepen zijn. Dat is toch van een hemeltergende hypocrisie.”

Op een Europese top eind juni verklaarden de Europese regeringsleiders de bescherming van de Europese buitengrenzen tegen illegale migratie tot een absolute prioriteit. De Europese Commissie stelde daarop in september voor om de permanente reserve van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex met 8.500 manschappen op te krikken van de huidige 1.500 naar 10.000 tegen 2020.

Kritiek

Maar veel Europese lidstaten hebben kritiek op de Frontex-plannen van de Commissie. Nota bene Oostenrijk, waar de regering van de christendemocratische ÖVP en rechts-nationalistische FPÖ onder leiding van premier Sebastian Kurz een uitgesproken migratiekritische koers vaart, stelt voor om pas tegen 2027 naar 10.000 manschappen over te gaan.

Juncker kan dat allerminst smaken. Volgens hem zijn het de grootste critici van de zwakke Europese buitengrensbewaking die nu weigeren zich te engageren. “Zo kan Europa niet functioneren. We moeten snel handelen, zodat we voorbereid zijn, en de Europese buitengrenzen ook werkelijk onder controle zijn.”