De N-VA heeft gisterenavond formeel beslist om niet te mobiliseren voor de betoging tegen het VN-Migratiepact van Marrakesh. Deze manifestatie gaat uit van een aantal rechtse jongeren- en studentenorganisaties zoals het KVHV, NSV! en Schild & Vrienden. De partij overwoog een deelname tot een vergadering dinsdag. Dat brengt De Morgen.

N-VA – nochtans een uitgesproken tegenstander van het Marrakesh-pact – zal dan toch niet (formeel) meedoen met de betoging aanstaande zondag in Brussel tegen het Marrakesh-Migratiepact. Dat liet N-VA-fractieleider Peter De Roover in de Kamer weten in De Morgen“We voeren onze strijd in het parlement en staan niet te springen om met Schild & Vrienden de straat op te gaan”zo staat te lezen in De Morgen.

Jongerenafdelingen van sp.a, Groen, Ecolo en PS wel op stap in extreemlinkse tegenbetoging

Ook Jong N-VA zal geen deel uitmaken van de organisatie, al zijn tussen de 11.000 mensen die zich op Facebook op ‘aanwezig’ hebben gemeld heel wat N-VA’ers te vinden. “Jong N-VA loopt niet mee”, zo bevestigt Jong-N-VA-voorzitter Tomas Roggeman aan SCEPTR. “Het is zeer begrijpelijk dat de mensen kwaad zijn op de Marrakeshcoalitie, maar de partij voert politiek in het parlement, niet op straat.”

Zondag vindt ook een uiterst linkse tegenbetoging plaats. “De grootste extreemrechtse manifestatie in decennia”, zo beschrijven die organisatoren hetgeen waar men tegen wil protesteren. Het anti-initiatief gaat uit van enkele extreemlinkse organisaties zoals ‘Bruxelles Zone Antifa’ en ‘Jeunes anticapitalistes’. Maar deze radicale groepen schrikken alvast de jongerenafdelingen van de PS, Ecolo , sp.a en Groen niet af. Ook zij zullen hun achterban mobiliseren om mee te stappen vóór het VN-Migratiepact van Marrakesh en tegen de rechtse manifestatie. COMAC, de jongerenafdeling van de communistische PVDA, tekent evenzeer present.

Intussen is de goedkeuring voor zowel de betoging als de tegenbetoging nog steeds in beraad op het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Daar legitimeert men het oponthoud met ‘een vrees voor rellen’ nadat onder meer enkele hooligankernen aankondigden om “vreedzaam [te] protesteren tegen het immigratiebeleid”