Jean-Pierre Van Rossem (73) is overleden. Dat brengt onder meer VTM NIEUWS en showbizzsite.be. Vorige maand werd de BV, beursgoeroe, econoom, zakenman en meesteroplichter nog veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee jaar. Eerder deze week werd Van Rossem echter opgenomen in het ziekenhuis.

Dinsdag moest Van Rossem met een ladderwagen van de brandweer uit zijn flat gehaald worden om naar het ziekenhuis gebracht te worden. De dag ervoor had het eeuwige ‘enfant terrible’ nog op Facebook geschreven dat hij ziek was aan de longen. De man was een notoir kettingroker. Officieel is de doodsoorzaak echter nog niet gekend.

In een interview met YouTuber Bert De Clercq drukte Van Rossem vorig jaar nog uit dat hij een doodswens had en euthanasie wilde. “Voor het einde van het jaar zal het genoeg geweest zijn”, zei hij toen. Volgens zijn zoon zou het echter niet om zelfdoding gaan, zo rapporteert VTM verder.

Van Rossem: berucht en omstreden

In 1995 werd Van Rossem veroordeeld wegens schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen (hij hield investeerders met zijn bedrijf Moneytron riante winsten voor, terwijl hij gewoon de een uitbetaalde met het geld van de ander om daarna de stekker eruit te trekken) en het uitgeven van ongedekte cheques. Hij kreeg toen vijf jaar celstraf. Het geld dat de meesteroplichter van zijn investeerders wegzwendelde, werd echter nooit gevonden en zou op Zwitserse bankrekeningen terecht zijn gekomen. In november van dit jaar werd hij opnieuw veroordeeld voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.

In 1991, toen Van Rossem al volop verwikkeld was in een gerechtelijk onderzoek tegen zijn persoon, richtte de zelfverklaarde ‘econometrist’ een libertijnse partij op, genaamd ROSSEM: een backroniem voor ‘Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij’. Zijn partij behaalde bij de verkiezingen van ’91 vier zetels in het parlement waaronder één voor zichzelf. Gezien zijn arrestatie in datzelfde jaar kon hij zijn eigen zetel pas in ’92 opnemen. In 2014 probeerde de duizendpoot opnieuw het parlement te veroveren, maar dit opzet faalde faliekant.

Wie zelf vragen heeft over zelfmoord kan gratis bellen naar de zelfmoordlijn via het nummer 1813. Mailen of chatten is mogelijk op de website zelfmoordlijn1813.be.