De Italiaanse havens blijven dicht voor illegale bootmigranten. Dat bevestigde de inmiddels veelbesproken minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. “Mijn antwoord is duidelijk: De havens van Italië zijn toe. Voor de mensenhandelaars en hun helpers is de pret voorbij,” zo tweette hijHij reageert daarmee op een smeekbede van de Spaanse ngo Pro Activa Open Arms, die afgelopen vrijdag 300 bootmigranten oppikte wier boten dreigden te zinken. Dat brengt Welt.

De hulporganisatie is met drie boten actief voor de Libische kust. In hun communicatie gaven ze te kennen het te betreuren dat geen enkele haven de geredde migranten wil opnemen ondanks het naderende kerstfeest. Maar Salvini houdt voet bij stuk; voor hem komen zij het land niet binnen en dat liet hij duidelijk blijken op Twitter. Hiermee bekrachtigt hij nogmaals zijn beleid ten aanzien van illegale bootmigratie over de Middellandse Zee.

Onder de opvarenden bevinden zich onder andere een aantal zwangere vrouwen en een moeder met een pasgeboren kind. Die laatsten zijn ondertussen naar Malta gebracht, dat aanbood hen op te vangen. De eilandstaat wil echter net als Italië de andere bootmigranten niet verwelkomen en weigert bovendien het schip voedingsmiddelen te verschaffen.

Italië versus de ngo’s.

Afgelopen oktober leek het er even op dat alle ngo’s hun activiteiten in de Middellandse Zee gestaakt hadden. Vanaf dat de nieuwe Italiaanse regering – samengesteld uit de rechts-nationalistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging – aan het roer kwam te staan, sloot vicepremier Salvini vrijwel onmiddellijk alle havens voor hun schepen. Zelfs de ‘Aquarius’ van Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerrannée moest het bijltje erbij neergooien. Het schip voer onder de vlag van Panama, maar onder druk van Italië ontnam het Centraal-Amerikaanse land het schip haar vlag. Sindsdien ligt het aangemeerd in de Franse havenstad Marseille.

Maar een aantal ngo’s willen zich klaarblijkelijk toch niet bij de situatie neerleggen. De Duitse organisatie Sea-Eye is opnieuw met een reddingsmissie begonnen en ook het Spaanse Pro Activa Open Arms is dus weer actief voor de Libische kust. De bemanning zou deels uit het voormalige team van de Aquarius bestaan. Waar zij dan wel heen moeten met hun bootmigranten blijft vooralsnog een open vraag.