De Iraakse regering is duidelijk. Nu de islamistische terreurgroep IS is teruggeslagen wordt de veiligheidssituatie er als “excellent” geacht. De Iraakse regering liet tevens een niet mis te verstane boodschap horen tijdens een bezoek van de Duitse Buitenlandminister Heiko Maas (SPD) eerder deze week: “We hopen dat onze burgers vrijwillig naar Irak terugkeren”Dat brengt Die Welt. 

De Irakese minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Ali al-Hakim hoopt dat zijn landgenoten die – tijdens de burgeroorlog in zijn land tegen IS en Al Qaida – naar Europa zijn gevlucht, terugkeren. Al-Hakim acht immers de veiligheidssituatie in zijn land “uitstekend” en “stabiel”, nu dat IS militair is verslagen. “Irak is een veilig land en we roepen onze burgers op om vrijwillig terug te keren naar ons land”, zo citeert Die Welt al-Hakim.

Nog zo’n 250.000 Irakezen in Duitsland alleen

Maas beloofde langs Duitse kant hulp voor de heropbouw van Irak en de verbetering van de levensomstandigheden. Dit betreft ook het voorkomen van een heropleving van IS of een soortgelijke organisatie. De voedingsbodem voor soennitisch extremisme blijft immers vruchtbaar in Irak. Dit gezien het woestijngebied in het noordwesten van het land – waar de soennitische minderheid in Irak grotendeels woont – nog steeds bijzonder onderontwikkeld is en de soennieten niet dezelfde politieke vertegenwoordiging genieten als de sjiitische meerderheid.

Ook in Irak is men vragende partij voor dergelijke hulp. Zo vroeg de invloedrijke Iraakse, soennitisch-geestelijke leider Adbul-latif Al-hmeiyim vorig jaar nog voor de camera van SCEPTR om buitenlandse steun om anti-IS-cartoons te kunnen brengen op de Irakese televisie.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Sinds de asielcrisis, die zijn piek bereikte in 2015, trokken honderdduizenden Irakezen naar Duitsland en de rest van Europa. Een grote oorzaak van deze crisis waren de militaire successen van IS, die grote delen van Irak kon veroveren. Op het einde van september dit jaar werden in Duitsland alleen zo’n kwart miljoen Irakezen geregistreerd. Vier miljoen Irakese ontheemden – die naar allerlei landen vluchtten – zijn echter al teruggekeerd naar de voormalige IS-gebieden.

ADVERTENTIE