In een tweet ijvert het sociaaldemocratisch Bondsdagslid Johannes Kahrs (SPD) voor een officieel verbod op de rechtsconservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD). Kahrs definieert de partij als “rechtsradicaal en in toenemende mate extreem-rechts”, en verwijst onder meer naar uitspraken van AfD-medepartijvoorzitter Alexander Gauland. De uitlating van Kahrs moet gezien worden in het licht van een steeds enger wordende grip van de gevestigde partijen op de rechtsconservatieve AfD.

In een tweet die op 9 december gedeeld werd door de officiële Twitter-pagina van Johannes Kahrs, breekt de SPD-politicus een lans voor een officieel verbod op de rechtsconservatieve AfD. Kahrs baseert zich hiervoor op een uitspraak van literatuurprofessor Heinrich Detering van de Universiteit van Göttingen, die in een interview met NDR meende dat de AfD zich van een “gangsterjargon” bedient. De uithaal van Detering en het gebruik ervan door Kahrs verwijzen onder meer naar een uitspraak van Alexander Gauland uit 2017, medevoorzitter van AfD. Hierin zou Gauland zijn aanhangers hebben opgeroepen om de integratieverantwoordelijke van de Duitse Bondsdag, Aydan Özoguz (SPD), “terug naar Anatolië te sturen” en dat zijn aanhangers haar “de specifiek Duitse cultuur zo zullen overbrengen” zodat ze “niet meer hierheen komt”.

Creatief met citaten

Het citaat van Detering bij NDR, wat op zich een parafrase is van Gaulands rede in Eichsfeld in augustus 2017, moet echter met een kritische blik bekeken worden. De creatieve omgang van Detering maakt de uitspraak tot een brandrede, die het volgens de oorspronkelijke berichtgeving niet was. Zo meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung in augustus 2018 een hetze jegens Gauland, maar een zeer andere woordkeuze en zinsbouw. Gauland zou Özuguz voorgeworpen hebben een Duitse ‘Leitkultur’ te ontkennen, waarop hij antwoordde: “[…] Dat zegt een Duits-Turkse. Nodig haar maar eens in Eichsfeld uit en verklaar haar dan wat een specifiek Duitse cultuur is. Daarna komt ze nooit meer hierheen en we kunnen ze dan eindelijk, godzijdank, in Anatolië laten.”

Kahrs als inquisitor

Johannes Kahrs is met deze harde uitspraak echter niet aan zijn proefstuk toe. Zo eiste hij al eerder een officiële monitoring van de AfD door staatsveiligheid – de ‘Verfassungsschutz’  nadat de Saksische AfD-fractieleider André Poggenburg op de politieke Aswoensdagbijeenkomst van februari dit jaar een vertegenwoordiger van de Turkse gemeenschap als “Kamelendrijver” en “Karwijhandelaar” had beschreven. Kahrs valt vaker op door zijn aanvallen op de AfD, zo vergeleek hij in de Bondsdag herhaaldelijk de partij met de NSDAP.

Heksenjacht tegen Junge Alternative en AfD

De uitspraken van Kahrs hangen samen met een steeds toenemende druk op de rechtsconservatieve AfD en vooral op de jongerenvleugel van de partij. Zo lieten in september reeds de bondsstaten Nedersaksen en Bremen de jongerenpartij ‘Junge Alternative’ (JA) monitoren door staatsveiligheid en verdenkt de groepering van ‘staatsvijandigheid’. Een van de redenen hiervoor waren de vermoedelijke banden tussen de JA en de zogenaamde Identitaire Beweging. De verdachtmakingen werden door JA-voorzitter Damian Lohr ontkent, maar zette toch een procedure in werking om de afdelingen Nedersaksen en Bremen uit te sluiten.

Een buitengewone partijbijeenkomst in november leidde hier tot de opheffing van JA-Nedersaksen omwille van verdachtmakingen omtrent extreemrechtse ideeën. Ook de monitoring van de JA-afdeling Baden-Württemberg door staatsveiligheid, wat leidde tot de uitsluiting van 70 JA-leden, zorgt hierbij voor steeds toenemende spanningen tussen de jongerenpartij en haar moederpartij. Tegelijk moest vorige week nog Doris von Sayn-Wittgenstein opstappen als lid en voorzitster van de AfD in Sleeswijk-Holstein na verdachtmakingen rondom de ondersteuning van een als ‘extreemrechts’ ingeschatte vereniging.