In het Brusselse noordstation zijn gisteren vier agenten van spoorwegpolitie Securail gewond geraakt bij een vechtpartij met de illegale transitmigranten die er verblijven. Een agent vroeg hen om hun afval op te ruimen, waarna een vechtpartij ontstond. Dat meldt Belga. De politie vraagt opnieuw om extra middelen.

De problematiek van illegale transitmigranten in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Ze hangen rond in en rond het Brusselse Maximiliaanpark en zorgen er voor bijzonder veel overlast en criminaliteit. Zo werd enkele weken geleden nog een agent neergestoken door een illegale migrant.

“Elke dag steekincident” in station Brussel-Noord

Nu het kouder wordt trekken de illegalen massaal naar het overdekte noordstation, vlakbij het Maximiliaanpark. Daar zorgen ze voor bijzonder veel overlast – er ligt een berg afval en uitwerpselen – maar bovenal veel criminaliteit. Het aantal diefstallen steeg er met maar liefst 82% en er vindt naar verluidt elke dag minstens één steekincident plaats.

Agenten gewond

Gisteren liep het opnieuw ernstig mis toen de illegalen gevraagd werd om de omgeving netjes te houden. “Er zijn incidenten geweest toen een medewerker van Securail vroegen het vuilnis op te ruimen. Vervolgens is er een schermutseling geweest met mensen die in het station slapen”, bevestigt het parket van Brussel aan Belga.

Enkele medewerkers van de politie en Securail, de Belgische spoorpolitie, kwamen ter plaatse, waarna ze tientallen slagen kregen te verwerken van de illegalen. Uiteindelijk raakten vier agenten gewond.

Philippe Dubois, regionaal secretaris van vakbond CGSP-Spoor, vraagt opnieuw om extra middelen om het toenemende probleem van de illegalen aan te pakken. “We vragen een versterking van het personeel en dat ze de middelen zouden krijgen om zich in dergelijke omstandigheden te verweren”, aldus Dubois aan Belga. “De pepperspay waarover ze nu beschikken, is ontoereikend. De politieke verantwoordelijken moeten ook de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het Noordstation niet verandert in een vluchtelingenkamp.”