De regering Michel (II) is dan toch definitief gevallen. De gok van premier Charles Michel (MR) om met een minoritaire oranje-blauwe regering zonder N-VA verder te werken is mislukt. Dinsdagavond is de premier naar de koning getrokken om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Dit nadat de socialisten en ecologisten geen steun aan de begroting wilden geven, maar wel een motie van wantrouwen zouden indienen. De koning heeft nu een aantal opties. Deze komen neer op: een regering van lopende zaken tot mei, vervroegde verkiezingen, of het ontslag weigeren. Dat laatste is echter onwaarschijnlijk, het eerste des te meer, nu blijkt dat niemand vervroegde verkiezingen wil behalve N-VA en Vlaams Belang.

Een luttele 10 dagen heeft Michel het uitgehouden met zijn ‘afgeslankt’ kabinet. Nog voor een stemming van wantrouwen kon gehouden worden, is Michel iets voor 20u00 naar de koning getrokken om het ontslag van zijn regering aan te bieden. De vraag om steun van links in het parlement om zijn regering nog een beetje langer in het zadel te houden ontplofte in zijn gezicht. N-VA, die partij die 11 dagen geleden uit de regering werd geduwd, liet evenzeer weten geen begrotingsgoedkeuring te willen. Buitenlandse pers zoals The New York Times duiden echter op een bredere oorzaak: Een grote en breedgedragen ontevredenheid over het Belgische migratiebeleid.

Opvallend: De meeste partijen zijn wel tegen vervroegde verkiezingen, waardoor het wantrouwen-manoeuvre eerder lijkt te gaan om Michel (II) lam te leggen, dan wel om met een verse democratische lei te beginnen. Enkel N-VA en Vlaams Belang willen vervroegde verkiezingen. Dat zijn meteen ook de enige partijen (samen met minipartij Parti Populaire) die tegen het VN-Migratiepact van Marrakesh zijn. Zondag betoogden meer dan 6.000 mensen tegen deze tekst.

De Croo: “Vervroegde verkiezingen? Ik wil het land niet splitsen”

Voor het Vlaams Belang is het nu helder. “Het politieke circus kan eindelijk stoppen”, zo tweet partijvoorzitter Tom Van Grieken nog gisterenavond. “Laat de bevolking spreken. Tijd voor verkiezingen!”

Maar vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) was deze ochtend evenzeer duidelijk. Voor zijn partij mogen er geen vervroegde verkiezingen komen. Dit uitte De Croo nadat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog net het omgekeerde zei. “Ik denk dat over een periode van acht maanden tussen oktober en mei twee verkiezingen eerder beter is dan drie. We moeten niet overdrijven door ons land in een verkiezingskoorts te steken gedurende acht maanden”, aldus De Croo aan BELGA. “De bedoeling van de N-VA is voorbije dagen duidelijk geworden als je goedkeuring van de begroting laat afhangen van het stemmen van een grondwetsartikel dat leidt tot het confederalisme en het splitsen van het land. Die mening deel ik niet.” Ook de Franstalige partijen MR, Ecolo en PS spraken zich reeds uit tegen vervroegde verkiezingen.

De Croo wijst tevens met de beschuldigde vinger naar de N-VA voor de totale crisis in de Wetstraat – ook al wilde geen enkele coalitiepartij een toegeving doen aan N-VA inzake het VN-Migratiepact van Marrakesh, de struikelblok waarover Michel I viel. “Ten eerste is er de N-VA die voor tweede keer op twee weken tijd van mening verandert over iets waar een akkoord over is. Dat was het geval over het migratiepact en nu over de begroting”, zo beschuldigt De Croo verder via BELGA. “De socialistische partijen hebben dagen aan een stuk aangekondigd dat ze die motie zouden neerleggen en dat is hun verantwoordelijkheid. De premier heeft duidelijk gemaakt wat de sociale accenten zijn.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Rutten liet Michel struikelen?

Maar anderen – in de linkse oppositie – wijzen echter naar een late tweet van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten (Open Vld) als oorzaak van de definitieve val van Michel (II). “Afwerken waar we meer dan vier jaar aan gebouwd hebben. Meer jobs, meer koopkracht en meer welvaart. Daarom zijn de begroting en de jobsdeal zo belangrijk”, zo tweette de liberale politica. Volgens sp.a en Groen maakte die tweet echter duidelijk dat er met oranjeblauw geen garanties kunnen zijn om zaken uit te werken zoals de herverlaging van de pensioenleeftijd en de verhoging van de koopkracht.

Rutten zelf liet deze ochtend weten via VTM dat het ‘onbegrijpelijk’ is dat N-VA de begroting niet mee goedkeurde. “Ze is in de commissie al gestemd, we hebben er samen aan gewerkt en minister Van Overtveldt heeft ze zelf verdedigd, en dan zeggen ze dat ze er niet meer aan meedoen.”