Verschillende harde kernen van eerste klasse-voetbalclubs zullen zondag afzakken naar Brussel om deel te nemen aan de Mars tegen Marrakesh: een initiatief van meerdere rechtse jongerenorganisaties dat zich kant tegen het VN-Migratiepact. “We willen vreedzaam protesteren tegen het immigratiebeleid”, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Verschillende hooligangroepen zullen hun rivaliteit opbergen aanstaande zondag om in Brussel te betogen tegen het huidige migratie- en asielbeleid. Dit blijkt uit boodschappen in verschillende private Facebookgroepen van ‘casuals’.

Hooligans: “Vreedzaam protest tegen Marrakesh-pact”

“We willen vreedzaam protesteren tegen het immigratiebeleid, net zoals we na de aanslagen van 22 maart naar de Beurs in Brussel trokken voor een herdenking”, zo klinkt het bij enkele hooligans dinsdag in Het Laatste Nieuws. “Wij sluiten ons aan bij het rechtse gedachtegoed, maar zullen ons ook distantiëren van alles wat extreemrechts is, want wij zijn geen racisten.”

De betoging aanstaande zondag gaat uit van allerlei Vlaams-nationalistische en rechtse organisaties zoals studentenclubs NSV! en KVHVSchild en VriendenVlaams Belang Jongeren en Voorpost. Jong N-VA zou vandaag beslissen om al dan niet deel te nemen. Ondertussen hebben ongeveer 10.000 mensen zich op aanwezig gezet op de Facebookpagina van het evenement met een verdere 30.000 als geïnteresseerden.

“Uit verschillende peilingen is duidelijk naar voren gekomen dat de grote meerderheid – tot bijna 80% van de bevolking – geen verdere migratiestromen naar ons land wenst en dus niet akkoord gaat met het ondertekenen van dit pact”, zo schreven de initiatiefnemers zondag in een persmededeling“Deze mars is bijgevolg broodnodig om alsnog een krachtig signaal uit te zenden richting de Marrakesh-coalitie.”

Getekend, maar nog niet goedgekeurd

Maandagochtend werd het VN-pact formeel getekend in Marrakesh. Premier Charles Michel (MR), aanwezig voor ons land maar zonder een uitvoerende meerderheid achter zich, keurde het pact er in naam van ons land goed. De echte goedkeuring vindt echter pas op 19 december plaats, tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Enkele dagen na de aanslagen op 22 maart 2016 zakten ook enkele honderden hooligans af naar het Beursplein in Brussel om te protesteren tegen islamistische terreur en het huidige migratie- en veiligheidsbeleid. Verschillende onregelmatigheden vonden hierbij echter plaats. Lees hier het interview dat in april 2016 hierover werd afgenomen.

Hooligans Beursplein spreken eindelijk