Er lijkt schot in de zaak te komen wat betreft de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China. De twee supermachten zijn al maanden in een handelsoorlog verwikkeld, met alle economische gevolgen van dien. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping voeren al een hele tijd gesprekken om tot een nieuw handelsakkoord te komen, tot nu toe zonder veel resultaat. Maar inmiddels lijken er belangrijke vorderingen te zijn gemaakt. Dat meldt Reuters.

“Juist een lang en goed telefoongesprek gehad met president Xi van China”, tweette de Amerikaanse president deze zaterdag. “Het akkoord gaat goed vooruit. Als het er komt, zal het zeer omvattend zijn en alle onderwerpen, gebieden en punten van onenigheid behandelen. We maken grote vooruitgang!” 

Chinese media bevestigden dat Xi en Trump deze zaterdag met elkaar spraken. Men citeerde de Chinese president, die zei dat teams van de beide landen aan de slag waren om tot een consensus te komen. “Ik hoop dat de twee teams elkander halverwege kunnen ontmoeten, hard werken en streven naar een akkoord dat wederzijds voordelig is en voordelig voor de wereld, en wel zo snel mogelijk.”

“America first”

De oorzaak van de handelsoorlog ligt in onenigheid tussen VS en China over een aantal praktijken die China hanteert. De VS vinden bijvoorbeeld dat China intellectueel eigendom ondermijnt door buitenlandse bedrijven onder druk te zetten met Chinese bedrijven in zee te gaan, waardoor die laatsten toegang krijgen tot nieuwe technologie. Daarnaast zouden de Chinezen in het algemeen lak hebben aan patenten en copyrights. Ook zou China discrimineren jegens buitenlandse invoer om zo haar eigen industrie af te schermen tegen buitenlandse mededinging.

Een akkoord met China zou een enorme opsteker zijn voor Trump, die in eigen land momenteel nog steeds te kampen heeft met een gedeeltelijke shutdown van de federale regeringsadministratie als gevolg van de politieke strijd over de muur met Mexico. Eerlijke handelsovereenkomsten voor de eigen Amerikaanse burgers en bedrijven, in het bijzonder met China, was onder het motto “America first” een belangrijke verkiezingsbelofte in zijn presidentiële kiescampagne.