Een groep gepensioneerde generaals – meer bepaald een voormalig minister van Defensie, tien generaals, een admiraal en een kolonel – vraagt in een open brief aan de Franse president Emmanuel Macron (LREM) om het ‘Marrakesh-pact’ niet te ondertekenen. 

Als president Emmanuel Macron (LREM) het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ zou ondertekenen “maakt hij zich schuldig aan een ontkenning van de democratie en zelfs verraad jegens het land”, staat er te lezen. Het “zou nog een reden voor opstand toevoegen aan de woede van een reeds misbruikt volk”. De auteurs hekelen het feit dat er geen publiek debat over het pact werd gevoerd “terwijl 80% van de Franse bevolking van mening is dat de immigratie moet worden stopgezet of drastisch moet worden gereguleerd”.

“Gevaar voor soevereiniteit”

Er wordt ook gewezen op het gevaar dat het pact zou betekenen voor de Franse soevereiniteit om een eigen migratiebeleid te voeren. “Het kan worden opgelegd aan onze nationale wetgeving door middel van reeds bestaande verdragen of het beginsel van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid dat in dit pact is vastgelegd”, klinkt het. “De enige soevereiniteit die Frankrijk nog heeft, is vrij te bepalen hoe de doelstellingen van het pact moeten worden uitgevoerd.”

De brief werd geschreven door generaal Antoine Martinez, een voormalige hoge pief in de Franse luchtmacht. Een van de ondertekenaars is Charles Millon, voormalig minister van Defensie onder president Jacques Chirac die later een alliantie met het Front National aanging. Daarnaast zijn er ook generaal Didier Tauzin, die in 2017 een mislukte poging deed om mee te doen aan de presidentsverkiezingen, en generaal Christian Piquemal, die ontslagen werd omdat hij een demonstratie in Calais organiseerde.