Groen eist dat er in de toekomst praktijktests op de huurmarkt worden uitgevoerd in heel Vlaanderen. Het aantal Vlaamse steden dat praktijktests uitvoert is fors gestegen, maar praktijktests op Vlaams niveau lijken er niet meteen te komen. Dat stelt bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) aan De Morgen

Praktijktests dienen om discriminerend gedrag op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt of woonmarkt vast te stellen. Bij een praktijktest controleert men door zich voor te doen als een fictief persoon van een minderheidsgroep of de verhuurder niet discrimineert. Wanneer bijvoorbeeld twee verschillende personen Mohamed en Peter zich aanmelden om een huis te huren en de verhuurders Mohamed weigeren, kan er sprake zijn van discriminatie.

“Draagvlak steeds groter”

De laatste jaren nam het aantal Vlaamse centrumsteden dat praktijktests uitvoert fors toe. Gent, Brussel, Mechelen, Kortrijk en binnenkort ook Antwerpen maken gebruik van praktijktests. Bij Groen ziet men zijn kans schoon om deze volgens hen positieve evolutie door te trekken naar Vlaams niveau en praktijktest op de hele Vlaamse huurmarkt in te voeren.

“Het draagvlak wordt steeds groter. Nu zelfs Antwerps burgemeester Bart De Wever gewonnen is voor praktijktests, staat er niets meer in de weg om ze in heel Vlaanderen uit te rollen”, zegt Groen-parlementslid An Moerenhout aan Gazet van Antwerpen“In het verleden was vooral N-VA mordicus tegen. Maar de partij lijkt dus van houding te veranderen.”

Groen zal binnenkort een resolutie indienen in het Vlaams parlement om praktijktests in heel Vlaanderen af te dwingen. CD&V en Open Vld zouden openstaan voor praktijktests in heel Vlaanderen, maar bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) veegt het voorstel van tafel. “Praktijktests staan niet in het regeerakkoord en ik ga die ook niet invoeren op Vlaams niveau”, reageert ze in De Morgen.