Huidig burgemeester van Aalst, Christophe D’Haese (N-VA) is opnieuw op zoek naar een rechtse meerderheid voor zijn Ajuinenstad. Maar dat loopt niet op wieltjes. De gesprekken met CD&V draaiden op niets uit. Een mogelijke toenadering met het linkse sp.a en LijstA kwam er ook niet. Vlaams Belang werd vooralsnog niet benaderd.

De voorzitter van de Aalsterse N-VA was tot voor kort in gesprek met CD&V en Open Vld om opnieuw een rechts bestuur op de been te brengen. Dat leek bijna te lukken, maar door de stemming in de gemeenteraad sprongen de onderhandelingen af. D’Haese schoof de CD&V aan de kant op zoek naar andere bondgenoten. Zijn poging om dan maar met de sp.a en de LijstA aan te pappen bleek eveneens een dood spoor. Bij hen was er geen draagvlak voor het rechtse bestuursakkoord waar D’Haese van droomt. Hiermee lijkt de onderhandelingspositie van N-VA verzwakt te zijn en ondertussen lonkt opnieuw de CD&V.

Verdere toelichting van D’Haese over welke coalitie hij dan wel zou willen of kunnen maken, bleef tot nu toe nog uit. Met Vlaams Belang erbij zou de D’Haese wel aan een meerderheid komen en bovendien een rechtse. Maar tot nu toe kwam er van hem geen telefoontje. “Een historische kans die D’Haese laat liggen”, klinkt het langs de kant van Vlaams Belang. N-VA lijkt echter niet bereid het cordon te breken.

Groei maar geen deelname voor Vlaams Belang

Vlaams Belang ging de voorbije gemeenteraadsverkiezingen fors vooruit in Aalst. De partij verdubbelde haar zetels, van vier naar acht. Ook de N-VA van D’Haese werd na zes jaar bestuur beloond met nog een extra zetel. De traditionele partijen Open Vld, CD&V en sp.a moesten allen twee à drie zetels inleveren. N-VA en Vlaams Belang zouden samen aan een comfortabele meerderheid van 24 zetels komen op een totaal van 43. Maar die vlieger gaat vooralsnog niet op.

Niet alleen in Aalst groeide rechts. In verschillende centrumsteden in de Denderstreek ging Vlaams Belang enorm vooruit. Ninove is al sinds de verkiezingen nationaal nieuws toen Forza Ninove van lijsttrekker Guy D’Haeseleer in zijn eentje bijna de meerderheid bemachtigde. Maar bijna is niet genoeg en ook daar zitten de gesprekken muurvast. Niemand lijkt bereid het cordon te willen breken. In Denderleeuw ging VB van 12,7 naar 26,2%. Daar lijkt wel een coalitie in de maak te zijn, maar opnieuw zonder de winnaars. Een “coalitie van losers”, volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.