Deze zaterdag kwamen opnieuw de ‘gele hesjes’ op straat. De burgerbeweging die pleit voor rechtvaardigere fiscaliteit voor de gewone man hield het dit keer betrekkelijk rustig. De aantallen tegenover de vorige keren zijn dan ook serieus geslonken nu president Emmanuel Macron een aantal toegevingen gedaan heeft. Een honderdtal mensen werden aangehouden. In Brussel was de betoging erg kleinschalig.édouard

In Frankrijk was men ondertussen al aan de vijfde editie toe. In Parijs gingen ‘s ochtends een honderdtal mensen opnieuw de Champs-Élysées op. Dat meldt Le Figaro. In het algemeen verliep dat erg rustig. Hier en daar kwam het wel tot confrontaties met de ordediensten, die bij wijlen traangas inzetten en op hun beurt geworpen flessen moesten incasseren. Op de Place de l’Opéra verzamelde een andere groep ‘gele hesjes’. Een 400-tal mensen kwamen er samen voor een ‘sit-in’. Ze vroegen om een ‘volksreferendum’ en hielden een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Straatsburg.

Later op de dag verschenen vier naakte vrouwen in een rode cape die ‘Marianne’ moesten voorstellen, een nationaal symbool van Frankrijk, een soort godin van de vrijheid. De krant ‘Le Parisien’ oppert dat het wellicht een artistieke vertoning is van de hand van Deborah de Robertis, die al eerder in het nieuws kwam door zich te ontkleden in Franse musea. De vrouwen stonden een half uur oog in oog met de ordediensten, stilzwijgend. Daarna verdwenen ze even snel als ze gekomen waren.

Dat er dit keer zo weinig mensen op kwamen dagen ten opzichte van de vorige weken heeft wellicht te maken met het feit dat de Franse regering toch enigszins lijkt te plooien voor de eisen van de boze burgers. Naar alle verwachting zal premier Édouard Philippe de geplande verhoging van brandstofprijzen tijdelijk opschorten. Het was afwachten of dat de betogers zou sussen aangezien de gele hesjes zo’n diverse groep is en niemand echt weet wie namens hen spreekt. Vandaag bleek dan ook dat de maatregel z’n effect toch niet helemaal mist.

Bescheiden protest in Brussel

In Brussel was het de derde keer dat men op straat kwam. Volgens HLN ging het om slechts een honderdtal mensen en de politie was duidelijk aanwezig om mogelijk oproer vroegtijdig in de kiem te smoren. Tot nu toe zijn er geen aantallen van het aantal arrestaties, maar die zijn vermoedelijk eveneens beperkt. Vorige week hield de politie nog 450 mensen aan. In België lijkt de beweging zo stilaan ook aan een einde te komen.