Hoewel toekomstig Gents Open Vld-burgemeester Mathias De Clercq campagne voerde rond ‘positiviteit’ en ‘verbinden’, schijnt dit in eigen gelederen moeilijk te bewerkstelligen. Zo zit het er bovenarms op tussen Christophe Peeters en een gedeelte van de Gentse liberalen. De reden? Hoewel Peeters al ruim 18 jaar schepen is, over veel dossierkennis beschikt en zo’n 4.800 voorkeursstemmen kreeg, werd hij bij het verdelen van de mandaten gedumpt ten voordele van Sami Souguir. Een “mes in mijn rug”, stelt de gedumpte liberaal emotioneel tegenover Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Bovenop het eerder linkse en groene bestuursakkoord krijgt De Clercq een nieuw probleem op zijn bord: de zaak Peeters. De gedumpte liberale schepen, die al meer dan een decennia tot de Gentse Open Vld-top behoort, reageert boos op én het missen van een schepenmandaat én de manier waarop dat gebeurde. Zo riep lokaal voorzitter Mick Daman het partijbestuur op om niet voor Peeters maar voor Sami Souguir te stemmen. Opmerkelijk, zeker gelet op het gegeven dat De Clercq de sjerp claimde op basis van zijn voorkeursstemmen en dat Souguir (volgens Het Laatste Nieuws behorend tot de Verhofstadt-clan) nog niet de helft van Peeters zijn voorkeursstemmen kon behalen.

Peeters zelf zag de beslissing naar eigen zeggen niet aankomen. “Het is echt achter de rug gebeurd. Er is ook nooit geprobeerd om een oplossing te vinden. Er is opgeroepen om tegen mij te stemmen, dat is helemaal niet fijn”, stelde hij op Radio 2 Oost-Vlaanderen. Hoewel hij in het verleden een conflict had met toekomstig burgemeester De Clercq kijkt hij voor ‘de coup’ in een andere richting. “Het ligt zeker niet aan Mathias, er zijn duidelijk een paar krachten aan het werk geweest. We zullen wel zien wat zij daar bij zullen winnen”, klinkt het.

Peeters zelf weet naar eigen zeggen nog niet hoe zijn politieke toekomst er gaat uitzien. “Ik zal sowieso de eed afleggen als gemeenteraadslid en zetelen, we zien dan wel wat de toekomst brengt”, stelt de liberaal. “Het belangrijkste voor mij is nu wat er met mijn medewerkers zal gebeuren. Zij kregen tien dagen voor kerst te horen dat ze in januari op straat staan. Ik wil er nu eerst voor zorgen dat het goed gaat met hen, daarna denk ik pas aan mezelf”, verklaarde hij tegenover Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Voorzitter stapt op na broedertwist

Voorzitter Daman kondigde vandaag aan dat hij zijn positie ter beschikking stelt. “Iemand moet zijn verantwoordelijkheid nemen en het signaal geven dat we weer moeten verzoenen”, citeert De Standaard de liberaal. Opmerkelijk: Daman gaf toe dat hij ten voordele van Souguir had gelobbyd bij verschillende partijleden.

Wel blijft hij achter de procedure voor de aanduiding van de schepenen staan. Deze is, althans volgens Daman, transparant en correct verlopen. De Gentse jongerenafdeling uit in een nota op Facebook evenwel haar kritiek ten aanzien van de procedure. Zo spreken de jonge liberalen over een “verloochening van onze democratische en liberale waarden” aangezien Souguir beduidend minder voorkeursstemmen kon bemachtigen dan Peeters.