De Franse president Emmanuel Macron (LREM) zal regeringsleiders van andere EU-landen om soepelheid vragen voor de noodmaatregelen die hij heeft aangekondigd om tegemoet te komen aan de ‘Gele hesjes’-beweging. Het ziet ernaar uit dat Frankrijk volgend jaar het EU-limiet op het begrotingstekort zal overschrijden. De bocht van Macron is opmerkelijk omdat hij in het verleden  aandrong op meer begrotingsdiscipline – onder meer voor Italië.

Het ziet ernaar uit dat Frankrijk volgend jaar het EU-limiet op het begrotingstekort – 3 procent van het Bruto Binnenlands Product – zal overschrijden. Dat is het gevolg van de toezeggingen die de Franse president Emmanuel Macron (LREM) deed aan de ‘Gele hesjes’-beweging. Het gaat om zo’n 10 miljard euro aan belastingverlagingen en verhogingen van de uitgaven.

Hengelen naar Duitse waardering

Het gaat onder meer om een verhoging van 100 euro van het minimumloon, belastingverlagingen voor gepensioneerden en het schrappen van belastingen op overuren. Volgens Macron zijn de maatregelen nodig om uiteindelijk de Franse economie te kunnen hervormen en competitief te maken. “Want [om dat te doen] kun je geen blokkades of onbegrip in de samenleving hebben”, zegt een Franse regeringsbron.

Na zijn verkiezing in 2017 maakte Macron van het terugdringen van het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent van het BBP de hoeksteen van zijn sociaal-economische beleid. De daaruit volgende fiscale geloofwaardigheid zou hem de Duitse steun opleveren die nodig was voor zijn plannen om de Europese Unie te hervormen, was de redenering. De Duitse pers lijkt alvast te insinueren dat Macron zijn geloofwaardigheid dreigt kwijt te spelen.

Italiaanse begroting

De bocht van Macron is opmerkelijk in het licht van de Italiaanse begrotingsperikelen. Volgens Italiaanse regeringsbronnen was Macron de grootste drijfveer achter het conflict tussen de Europese Unie en Italië inzake de Italiaanse begroting. De Europese Commissie (EC) verwierp de begroting omdat deze de EU-regelgeving inzake overheidsuitgaven op flagrante wijze zou schenden.

De Italiaanse begroting heeft een tekort van 2,4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Het Italiaanse begrotingstekort in 2019 werd daarmee drie keer zo groot als de doelstelling van de vorige regering.  De begroting omvatte onder meer een basisinkomen, een vlaktaks en een verlaging van de pensioenleeftijd. Volgens de Italiaanse regeringspartijen – de rechtsnationalistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging – zijn die maatregelen nodig om de economie aan te zwengelen en de armoede te bekampen.