Op Facebook heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nogmaals het standpunt van zichzelf en zijn partij tegen het VN-Migratiepact van Marrakesh in de verf gezet. “De gedachte dat Vlamingen zelf moeten kunnen beslissen over hun toekomst, behoort tot het DNA van onze partij”, zo schrijft Francken in een update luttele momenten voor de ministerraad die deze voormiddag doorgaat.

Momenten voor de ministerraad verduidelijkt Francken nogmaals zijn standpunt ten aanzien van het VN-Migratiepact, de diplomatieke overeenkomst die gezinshereniging wil faciliteren en migratie verder wil regulariseren. “In het belang van onze soevereiniteit zeggen wij dan […] duidelijk ‘neen’ tegen het Marrakeshpact”, zo stelt Francken resoluut. De N-VA is als enige regeringspartij gekant tegen dit pact, en dit zorgt al weken voor een fundamentele crisis binnen de regering.

Lieve mensen,De gedachte dat Vlamingen zelf moeten kunnen beslissen over hun toekomst, behoort tot het DNA van onze…

Publiée par Theo Francken sur Jeudi 6 décembre 2018

Francken: “De lijnen in migratie worden niet uitgezet door de Belgische wetgever, maar door de Europese en nu ook de VN”

“De gedachte dat Vlamingen zelf moeten kunnen beslissen over hun toekomst, behoort tot het DNA van onze partij. Daarom ijveren wij voor Vlaamse zelfstandigheid, via een confederaal bestuursmodel”, zo laat Francken via Facebook weten. Maar “dat idee van soevereiniteit geldt niet enkel binnen België. Ook op internationaal vlak moeten we dit bewaken. De afgelopen decennia werden tal van bevoegdheden van de nationale staat overgeheveld aan internationale instellingen. Die bevoegdheden gingen daardoor verloren, niet alleen voor België, maar ook voor het Vlaanderen van de toekomst.”

Die ‘supranationalisering’ – de overheveling van bevoegdheden naar internationale instellingen – koppelt de populaire N-VA’er in het bijzonder aan het VN-Migratiepact. “Nergens knelt dit internationale keurslijf harder dan op vlak van migratie”, zo luidt het. “De lijnen in migratie worden niet uitgezet door de Belgische wetgever, maar door de Europese. De eindbeslissing in repatriëringsdossiers, ook van criminelen en oorlogsmisdadigers, wordt niet genomen in Brussel, maar in Straatsburg. […] Bovenop dit Europese keurslijf, dreigt vandaag onze soevereiniteit ook nog eens uitgehold te worden door de Verenigde Naties. Het Marrakesh-pact spreekt zich uit over vrijwel elke detailkwestie van migratie. Wie zegt dat dit allemaal vrijblijvend is, die dwaalt.”

Francken vreest in dit kader voor een “internationale bureaucratie zonder enige democratische legitimiteit” die zal worden opgericht in de nasleep van de ondertekening van het Marrakesh-pact en de naleving zal bewaken. Ook denkt Francken aan activistische rechters die zich gewapend zullen voelen met het pact en het als ‘soft law’ of ‘zacht recht’ zouden kunnen gebruiken om overheden te dwingen om hun linkse wil uit te voeren.

(Lees verder onder de tweet.)

Wat nu?

Het VN-Migratiepact zorgt al weken voor politieke onenigheid. Het lot van de Belgische regering hangt aan een zijden draadje. Maar ondanks de demarche van premier Charles Michel (MR) tegen de N-VA dinsdag, die aanstuurde op een wisselmeerderheid in het parlement zonder de N-VA en hiervoor ook steun vond bij coalitiepartijen CD&V en Open Vld, blijft de regeringsmeerderheid voorlopig nog behouden.

N-VA blijft echter voet bij stuk houden en N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover benadrukte nogmaals donderdag op Radio 1 dat Michel niet gedekt is door de regering en dus enkel in naam van het parlement naar Marrakesh kan. In een verklaring donderdagavond liet premier Charles Michel (MR) in vage termen uitschijnen deze wens te respecteren. “Ik ben premier en ik zal naar Marrakesh gaan, want ik wil geen lege stoel. Maar als premier besef ik ook: de grondwet is geen vodje papier”, zo klonk het.

Net voor de aankomst op de ministerraad deze ochtend reageerde Francken ook even kort voor de camera’s: “Ik ben geschrokken van de gretigheid en agressie van CD&V en Open Vld (die dus zonder de N-VA met een wisselmeerderheid stemden voor het VN-pact, red.) in de Kamer, om toch maar een amendement in de Kamer te hebben, samen met de ‘opengrenzenpartijen’. Ik vond dat niet echt fraai.” Op de VRT-vraag of de regering vandaag valt, antwoordt hij met een zucht: “Only God knows…”