Via Radio 1 heeft ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) flink uitgehaald naar wat overschiet van regering. Vooral de begroting – die binnenkort door de Kamer moet en mee werd ontworpen door N-VA toen men nog in de regering zat – blijkt een heikel punt. “Is deze begroting een realistische begroting? Alvast op asiel niet meer”, zo laat Francken weten via de Vlaamse staatsomroep. Francken vindt immers dat het asielbeleid in de 10 dagen sinds het uiteenvallen van de regering een opendeurbeleid is geworden.

Via Radio 1 dreigt de populairste politicus in Vlaanderen, Theo Francken, met het afkeuren van de begroting in de Kamer. Dit ondanks een eerdere vurige verdediging door ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en dat de N-VA de begroting mee zelf opgestelde. “Men gaat ervan uit dat de N-VA nu niets anders kunnen dan die goedkeuren in de plenaire Kamer”, zo vertelt Francken. “Maar ik zie enkele belangrijke nieuwe feiten. Minister De Block heeft mijn quotum van 50 asielaanvragen per dag opgeheven en laat nu weten dat ze honderden tot duizenden extra opvangplaatsen zoekt. Dat kost miljoenen euro’s belastinggeld. En dat zit niet in de begroting.”

Volgens Francken kan je met de eerder opgestelde begroting, zeker op asiel, niet het huidige beleid financieren, dat nu door de ‘Marrakeshcoalitie’ zonder N-VA wordt uitgevoerd. “Die begroting is niet meer up-to-date, want men heeft het beleid gewijzigd. Begroting is altijd gekoppeld aan beleid. […] Als je dan ziet dat die [asiel]poort opengaat, dan kan ik nu al voorspellen dat [men met] het Fedasil-budget niet meer zal [rond]komen”, aldus nog Francken op Radio 1 deze ochtend. “Met dit beleid zal mevrouw De Block in maart geld moeten bij vragen.”

Bovendien vindt Francken het een politiek moeilijk verteerbare kwestie gezien de N-VA uit de regering is geduwd omtrent één enkel dossier (het VN-Migratiepact) waarbij de andere coalitiepartners niets van toegevingen wilden doen. Dit terwijl N-VA in het verleden wel toegevingen maakte rond Arco, de mystery calls, het afschaffen van de senaat en dergelijke meer. “Ik vind dat moeilijk, tien dagen nadat ik samen met mijn collega’s uit de regering ben gezet en vervolgens enkele zware torpedo’s en tackles langs achteren heb mogen ontvangen. En dan twee weken later vragen of we die begroting gaan goedkeuren?”, zo luidt het. “Is dit nog wel een realistische begroting? Op vlak van asiel niet.”

Na de exit van de N-VA uit de regering heeft Volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) haar oude post op Asiel en Migratie overgenomen van Theo Francken (N-VA). Bij haar opstart liet De Block meteen weten het asielbeleid “weer menselijk” te gaan maken. Vooral het dagelijks quotum van 50 asielaanvragen per dag bleek een doorn in het oog. Hierdoor moesten vele asielzoekers – veelal alleenstaande mannen – meerdere dagen buiten wachten nabij het ‘Klein Kasteeltje’, in Brussel. Maar die ‘onmenselijke’ situatie is onder De Block echter niet veranderd, zo bleek vorige week nog.

(Lees verder onder de tweet.)

Palestijnse piste afgekeurd door Francken

Hiernaast vindt Francken De Blocks beleidspiste rond eerder goedgekeurde Palestijnse asielaanvragen een slecht verholen manier om een strenge perceptie te scheppen en bovendien inhoudelijk onverstandig. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) bepaalde begin deze maand dat de situatie in Gaza niet langer voor iedereen ‘precair’ is waardoor Palestijnse asielzoekers nu niet langer automatisch erkend worden in België, maar dossier per dossier onderzocht worden.

De Block speelt nu echter met het idee om reeds erkende dossiers van Palestijnen uit de Gazastrook te herbekijken om zo te werken aan een strenger imago. Maar Francken vindt dit een slechte prioriteit gezien het CGVS te veel dossiers te behandelen heeft. Bovendien aanvaardt Israël geen terugzendingen en heeft Gaza geen eigen vliegveld.

ADVERTENTIE