Onenigheid binnen de Oostenrijkse regering: FPÖ-leider Heinz-Christian Strache is niet opgezet met de komst van de ‘Central European University’ (CEU), opgericht door de linksliberale miljardair George Soros, naar Wenen. Strache noemde de CEU een “reizende universiteit”.

FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache is niet opgezet met de verhuis van de ‘Central European University’ (CEU) naar Wenen. “Zoals u weet, is het een zogenaamde ‘reizende universiteit’ die geen referentiecampus heeft. Het kan niet dat de grondbeginselen die normaal gesproken voor universiteiten worden overwogen, niet zijn vervuld”, zei Strache. Kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) noemt de komst van de universiteit dan weer een “positieve verrijking”.

‘Soros-universiteit’

De CEU werd in 1991 opgericht door de linksliberale miljardair George Soros. Na een lang aanslepend conflict met de rechtsnationalistische regering van Hongarije liet de universiteit eerder deze week weten dat ze uit Boedapest zou vertrekken. De CEU zal de deuren opnieuw opendoen in Wenen.

Het vertrek van de CEU hing al een jaar in de lucht na een wetswijziging rond het Hongaarse onderwijs. De nieuwe wet stelde dat een buitenlandse universiteit enkel in Hongarije kon werken als het ook cursussen in het land van oorsprong verstrekte.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/